Sinds het begin van de agrarische revolutie hebben de veranderingen die plaatsvonden in de Europese landbouw en maatschappij ervoor gezorgd dat mensen een structureel tekort aan voedingsstoffen op zijn gaan bouwen. Waar toen alleen een meer eenzijdig dieet hier de oorzaak van was, is door de verarming van de grond ook voor de planten en groenten zelf een tekort aan mineralen ontstaan.

Het opvullen van tekorten

Zo’n 95% van de Nederlandse bevolking kampt nu met bepaalde tekorten. De kans is dus groot dat ook jij tot deze groep behoort. Een multivitamine is dan ook essentieel om alle eventuele tekorten af te dichten. Een goede multivitamine zorgt voor alle essentiële stoffen, zodat in ieder geval, bij een goede levensstijl, alle processen in het lichaam goed functioneren.

Belangrijk voor een multivitamine is een natuurlijke balans: een volledig spectrum aan vitamines, mineralen en actieve plantenstoffen, net zoals je dit in bijvoorbeeld in een broccoli terugvindt. Klaar is Kees? Helaas niet. Is dit dan niet genoeg? Hier zit toch alles in? Dat klopt, maar het is inderdaad niet genoeg. Er zijn een aantal vitamines en mineralen die bij stress, prestaties of andere belasting, extra door het lichaam worden ingezet. Zo is vitamine D een van de hoofdrolspelers in jouw lichaam.

Vitamine D is essentieel om calcium uit voeding op te nemen en is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Vitamine D speelt bij nog talloze andere processen een belangrijke rol, zo ook bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Nu komt het: zonder magnesium heeft de inname van een vitamine D supplement simpelweg geen effect. Magnesium zorgt er namelijk voor dat vitamine D wordt ingezet naar een lichaamseigen, actieve variant. Dus iets om rekening mee te houden bij het kiezen van een voedingssupplement.

Als laatste essentiële speler, hebben we omega 3. Omega 3 werkt ontstekingsremmend, houdt het zichtvermogen, de hersenfunctie en een normale bloeddruk in stand. Wanneer de waardes van omega 3 en omega 6 (veel aanwezig in dierlijke producten) in jouw lichaam in evenwicht zijn, heb je minder last van ontstekingsklachten als vermoeidheid, pijn en herstel je over het algemeen beter.

Er is nog veel meer te vertellen over de inzet van supplementen als extra vitamine C, curcuma, etc. Zo helpen vitamine B12 en D3 bij het voorkomen van bijna alle ouderdomskwalen. Hierover vertellen we je graag meer, maar dat is nu even niet essentieel. De bovengenoemde supplementen zijn in onze ogen essentieel voor iedereen ter ondersteuning van een goede gezondheid.

De Keuringsraad is specialist op het gebied van gezondheidsreclame. - Keuringsraad. (z.d.). https://www.keuringsraad.nl. Geraadpleegd 18 september 2020, van https://www.keuringsraad.nl/gezondheidsproducten/claimsdatabase
 
Magnesium. (z.d.). EFSA. Geraadpleegd 18 september 2020, van https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/action/cookieAbsent
 
Vitamine D3. (z.d.). EFSA. Geraadpleegd 18 september 2020, van https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2009.1213

"Life is a matter of choices, and every choice you make makes you."

John C. Maxwell