Veel mensen geven aan dat hun prestaties op werk en school beïnvloed wordt door slaapproblemen. Vermoeidheid is in Nederland een groot probleem. Uit een artikel op nu.nl¹ blijkt dat maar liefst 64% van de Nederlands last heeft van (chronische) vermoeidheid.

We zien de grootste oorzaak van dit probleem terug in de categorie chronische stress. Ons lichaam is niet gemaakt om langdurig onder stress te staan. Het stress systeem is gemaakt voor acute fase van gevaar, gevecht en vluchten.

Acht signalen van (chronische) vermoeidheid:

  • Moe wakker wordt in de ochtend
  • De dag niet door komt zonder cafeïne houdende producten.
  • Een sterke behoefte hebt aan suiker
  • Een piek in activiteit ervaart, gevolgd door een extreme vermoeidheid
  • Verminderde sportprestaties ervaart
  • Verminderde seksuele behoefte hebt of lusteloos voelt
  • Na je werk wilt of zelfs moet slapen
  • Een kort lontje hebt

11,5 miljoen mensen ervaren dagelijks één van de symptomen van (chronische) vermoeidheid zoals hierboven beschreven. Men is zich vaak niet bewust hoeveel negatieve impact dit kan hebben op je werk, relaties en zelfs je gezondheid. De meeste mensen die kampen met vermoeidheid zijn gewend geraakt aan de symptomen en herkennen het misschien niet eens meer. Hoe kan het ook anders in deze maatschappij? Er wordt al meer verwacht van de mens en even niks zit er niet meer in.

Je telefoon laad je ook op als die leeg is

Net zoals je telefoon, heeft je lichaam ook een batterij. Als de batterij van je telefoon bijna leeg is, schakelt je telefoon over op “spaarstand”. Je lichaam doet in principe hetzelfde. Alle processen in het lichaam worden hierdoor beïnvloed. Denk onder andere aan je:

  • Spijsvertering systeem
  • Vetverbrandingsproces
  • Hormonen regulatie systeem
  • Brein
  • Detoxificatie processen
  • Stress-management systeem

Dit zijn niet de enige oorzaken, maar wel de meest voorkomende. Misschien dat je na het lezen je kan herkennen in de gevolgen van vermoeidheid.

Op tijd naar bed?

Vermoeidheid wordt vaak niet serieus genomen. “Vanavond even op tijd naar bed” of “je bent ook altijd zo druk en gestresst” kan je te horen krijgen uit je directe omgeving. Maar als het zo simpel was dan was het probleem wel opgelost.

Bij de specialisten krijg je te horen dat vermoeidheid komt door slaapproblemen. Op tijd naar bed en de batterij is weer opgeladen. Aan de ene kant is het inderdaad zo simpel. Ook hier geldt weer een uitzondering. Je moet wel in je “diepe slaap fase’’ kunnen geraken. Dit is de fase dat je batterij echt oplaad.

Op het internet vind je veel misinformatie over slaap. Ook van een gerenommeerde en bekende website². Het is niet normaal dat u vaker per nacht wakker wordt, dat de slaap kwaliteit afneemt als je ouder wordt of dat vermoeidheid enkel komt door slecht slaap gedrag.

Alles in het lichaam is met elkaar verbonden. Een oplossing op een (chronisch) probleem is niet eenvoudig, wel essentieel.

Bindle heeft onderzoek gedaan naar de oplossingen vanuit de voedingstekort gedachte.

Energie en voedingstekorten

De energiecyclus bestaat uit meerdere biochemische routes. Routes die allemaal als eind product ATP produceren, dit noemen we in de volksmond energie! Bij het inzoomen op deze biochemische paden is de rol van bepaalde vitamines en mineralen overduidelijk. Dit zijn de nutriënten die onder andere essentieel zijn voor een gezonde energiecyclus:

-Alle B-vitamines 

-Magnesium

-Koper

-IJzer

-Vitamine C

-Vitamine D

Als we dus onbewust kampen met vitaminetekorten of mineralentekorten kunnen we dus ontzettend in de problemen raken met als gevolg...minder ATP/energie.

 

“A nation that can't control its energy sources can't control its future.”

― Barack Obama