Dit artikel is bedoeld om jou nieuwe inzichten te geven en zelf je mening te vormen.

Allereerst vormt een gezond en gevarieerd voedingspatroon te allen tijde de ultieme basis van de menselijke gezondheid.

Voeding heeft namelijk de krachtigste werking, omdat het naast vitamines en mineralen ook nog duizenden actieve plantenstoffen en ontelbare antioxidanten bevat. Een voedingssupplement is een toevoeging op een goede basis.

Een goede basis

“Ik eet gevarieerd en gezond volgens de schijf van vijf. Ik beweeg voldoende, dus ik heb geen supplementen nodig.”

Dit is een legitieme stelling, maar hoeveel mensen eten er eigenlijk wel echt gevarieerd en gezond genoeg?

De statistieken liegen er niet om, in Nederland haalt 90% van de bevolking de gezonde voedingsnorm niet. Zelfs al zouden we wel de dagelijkse ‘schijf van vijf’ halen, blijft de kans op een tekort aan belangrijke vitamines en mineralen aanwezig. Eén van de oorzaken is dat, in onze ogen, de voedingsadviezen veel te mager zijn.

“Mijn opa en oma hadden ook geen supplementen, waarom is dit nu dan wel nodig?”

In de meeste gevallen eten opa en oma gezonder dan de meeste jongere generaties. Minder junkfood en meer verse groenten en fruit. Daarnaast is wat opa en oma vroeger aten waarschijnlijk ook veel voedzamer dan tegenwoordig! Lees hiervoor het antwoord op de volgende vraag.

“Heb ik extra vitamines en mineralen nodig?”

De uitkomsten van verschillende internationale onderzoeken, trekken de kwaliteit van ons voedsel enorm in twijfel. Veel van de zeer belangrijke mineralen: selenium, zink, mangaan en chroom zijn in de grond drastisch in hoeveelheid afgenomen.

Deze mineralen zijn van cruciaal belang voor de gezondheid van mens en dier. Om te zorgen voor een goede voedingsstatus (vitamine- en mineralengehalte), adviseren wij om de tekorten op te vullen met kwalitatieve supplementen. Deze tekorten kan je gemakkelijk thuis opsporen doormiddel van onze Bindle Voedingstekort testen!

Schokkende cijfers, ook in Nederland

Deze cijfers zijn zeer schokkend. In Nederland kampen maar liefst tien miljoen mensen met chronische klachten. Dit zijn klachten die voor het grootste gedeelte behoren tot de “welvaartsziekten”.

Het medicijngebruik in ons land is ook niet mis. Zo zijn er al twee miljoen mensen die maagzuurremmers gebruiken. Deze maagzuurremmers hebben, samen met veel andere medicijnen een negatief effect op onze voedingsstatus.

Er is groeiend bewijs dat leefstijl invloeden zoals voeding, slaap en beweging hier een cruciale rol in spelen. Dit betekent dat wanneer iedereen een optimale voedingsstatus zou nastreven, dit een waanzinnig effect heeft op de behandeling en preventie van deze constant groeiende welvaartsziekten.

Veiligheid van supplementen

“Krijg ik hierdoor geen vitaminevergiftiging?”

Dit is één van de meest voorkomende vragen. Het antwoord hierop is: Ja. Voedingssupplementen kunnen giftig zijn, wanneer deze in een verkeerde vorm worden genomen en wanneer er teveel van specifieke stoffen wordt genomen.

Een vitamine of mineraal supplement blijft een geïsoleerde stof, welke nooit in dezelfde dosering in een voedingsmiddel zit. We kunnen hiermee dus een overschot creëeren. Om dit te voorkomen hebben wij bij Bindle gekozen voor kwalitatieve en uitgebalanceerde supplementen.

“Kan ik zomaar vitamines innemen?”

Het is niet raadzaam om zomaar wat aan te schaffen. Sommige stoffen kun je beter niet dubbel binnenkrijgen. Helaas vinden we veel misleidende informatie terug op producten uit de supplementen industrie.

In onze kennisbank vind je alle informatie die je moet weten over suppletie van vitamines en mineralen. Zo vind je hier bijvoorbeeld welke dosering je nodig hebt en welke vorm van deze stoffen belangrijk zijn.

Basis suppletie

“Ik kan toch zeker niet alle beschikbare supplementen kopen?”

Er zijn duizenden supplementen te vinden. Denk aan: losse vitamines en mineralen, kruiden, aminozuren, eiwitten, superfoods, etc. Bij het kiezen van supplementen is het belangrijk om te denken vanuit de basis.

Deze basis vind je voornamelijk in de uitgebalanceerde combinatie van vitamines, mineralen en essentiële vetzuren zoals omega 3. Daarom bestaat er ook een door de gezondheidsraad “aanbevolen dagelijkse hoeveelheid” van vitamines en mineralen.

Een goede keuze is bijvoorbeeld een actief multivitamine- en mineralensupplement met onder andere vitamine D3, vitamine C, Magnesium en omega 3-vetzuren. Deze stoffen heb je elke dag nodig voor een gezond lichaam. Overige supplementen kunnen worden ingezet bij specifieke klachten.

Wij willen hiermee duidelijkheid creëren in een wereld vol met misinformatie. Zo weet jij zelf wat je moet doen om gezond te zijn en gezond te blijven.

  1. Chronische aandoeningen en multimorbiditeit | Cijfers & Context | Huidige situatie | Volksgezondheidenzorg.info. (z.d.). Geraadpleegd op 18 maart 2020, van https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/chronische-ziekten-en-multimorbiditeit/cijfers-context/huidige-situatie
  2. Lifestyle Medicine. (z.d.). Geraadpleegd op 18 maart 2020, van https://drhyman.com/downloads/Lifestyle-Medicine.pdf
  3. Medicijn en Voeding. (z.d.). Geraadpleegd op 18 maart 2020, van https://bibliotheek.ortho.nl/pdf/fmv097medicijnenvoeding.pdf
  4. Rietra, R. p. j. j. (z.d.). Achteruitgang van nutriëntengehalte in voedselgewassen door een verminderde bodemkwaliteit? Geraadpleegd op 18 maart 2020, van https://edepot.wur.nl/32031
  5. Wateetnederland. (z.d.). Conclusies. Geraadpleegd op 18 maart 2020, van https://wateetnederland.nl/Conclusies-
  6. Workinger, J. L. (z.d.). Challenges in the Diagnosis of Magnesium Status. Geraadpleegd op 18 maart 2020, van https://www.mdpi.com/2072-6643/10/9/1202/htm

"Wetenschap is georganiseerde kennis. Wijsheid is georganiseerd leven."

- Immanuel Kant