Elke vitamine en elk mineraal is essentieel voor een goede gezondheid. We kunnen het dan ook niet genoeg benadrukken, hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat we deze stoffen binnenkrijgen. Ons lichaam kan namelijk zelf nauwelijks voedingsstoffen aanmaken of opslaan, op een paar na:
-vitamine D3
-vitamine K2
-foliumzuur
-magnesium
-calcium
- vitamine B12.
-Omega vetzuren
Laten we even dieper ingaan op vitamine D3.
Vitamine D3 zorgt onder andere voor:
- Calcium- en fosfor opname in de botten;
- Immuunsysteem ondersteuning;
- Spier-, bot- en tand gezondheid;
- Groei van huidcellen;
- Glucosehuishouding;
- Hart- en vaatgezondheid;
- Schildklierfunctie.
Een tekort aan vitamine D3
Een tekort aan vitamine D3 kan enorme verstoringen veroorzaken aan vitale lichaamsfuncties. Niet voor niets heeft ons lichaam ervoor gekozen om een soort voorraad aan vitamine D3 aan te leggen.
Symptomen van een vitamine D3 tekort zijn:
- Zwakke botten;
- Vermoeidheid;
- Spierzwakte;
- Neerslachtigheid;
- Slapeloosheid;
- Nervositeit.
Ook heeft onderzoek aangetoond dat een tekort aan D3 een rol speelt in de ontwikkeling van vele ernstige ziekten en chronische welvaartsziekten. Denk hierbij aan:
- Engelse ziekte (Rachitis);
- Osteoporose;
- Kanker;
- Diabetes;
- Schildklieraandoeningen;
- Chronische vermoeidheid.
Inname en opname van vitamine D3
De zonnevitamine
Vitamine D3 noemen we ook wel de zonnevitamine. Vitamine D3 wordt zo genoemd, omdat ons lichaam, wanneer de zon sterk genoeg is, deze stof via de huid aanmaakt met behulp van zonlicht en UV-straling. In Nederland gebeurd dit over het algemeen in de maanden mei tot en met september. Buiten deze maanden is de zonkracht niet sterk genoeg. Hierdoor zijn we afhankelijk van inname van vitamine D3 uit voeding en supplementen. Het laatste wat we willen is een tekort, maar helaas komt dit in Nederland veel voor.
Vitamine D3 in voeding
Vitamine D3 is te vinden in vette vis, eidooiers, melk en lever. We bevelen deze voedingsmiddelen echter niet graag dagelijks aan, omdat deze ook minder gunstige gezondheidseffecten hebben. Hierdoor gaat onze voorkeur uit naar een Vitamine D3 supplement als aanvulling op een gezond voedingspatroon.
Hoeveel vitamine D3 heb je nodig?
De gezondheidsraad raadt voor kinderen en volwassenen aan om 10 tot 20 mcg per dag in te nemen. Studies wijzen echter uit dat een dagelijkse dosering tot wel 50 mcg voor volwassenen optimaal is. Dit is dan ook wat wij adviseren en zelf toepassen in de praktijk. Om echt goed de belangrijke functies te kunnen vervullen, heeft vitamine D3 nog wat extra’s nodig, namelijk magnesium!
Magnesium
Zoals eerder verteld, is ons lichaam afhankelijk van de inname van allerlei vitamines en mineralen. Net als vitamines, kan ons lichaam ook geen mineralen aanmaken, maar kan deze wel voor een groot deel opslaan. Dit doet het lichaam in het grote mineralen depot: onze botten.
Functie van magnesium
Magnesium is samen met calcium, natrium en kalium, één van de belangrijkste mineralen. Meer dan 300 processen in het lichaam zijn afhankelijk van een goede magnesiumhuishouding. Bij deze processen werkt magnesium als een hulpstof, ook wel een co-factor genoemd.
Magnesium helpt bij onder andere:
- Aanmaak van bot- en spierweefsel;
- Vorming van ons DNA;
- Spierfuncties;
- Energieproductie;
- Hart- en vaatgezondheid.
Symptomen van magnesiumtekort
- Vermoeidheid;
- Nervositeit/prikkelbaarheid;
- Spierkrampen;
- Hoofdpijn;
- Botontkalking;
- Te snelle hartslag.
Magnesium in voeding
Magnesium vind je vooral in groene bladgroenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten. Helaas krijgt nog geen 10% van de Nederlands genoeg van deze voedingsmiddelen binnen. De kans op een chronisch tekort aan magnesium, zonder suppletie, is dus enorm.
Hoeveel magnesium heb je nodig?
Een optimale magnesiumhuishouding behaal en behoud je door dagelijks 250-400 mg binnen te krijgen.
Magnesium en vitamine D3
Rol van magnesium in D3 stofwisseling
Onderzoek toont aan dat magnesium en vitamine D3 elkaar versterken. Magnesium werkt namelijk als regulator op de vitamine D3 huishouding. Een magnesiumtekort kan ervoor zorgen dat, zelfs bij een hoge vitamine D3 inname, het vitamine D3 niveau niet stijgt. Terwijl het in andere gevallen kan zorgen voor een ongewenste stijging.
De belangrijkste voordelen van de combinatie vitamine D3 en magnesium op een rij:
- Draagt bij aan een krachtig immuunsysteem;
- Helpt spieren te versterken en te ontspannen;
- Zorgt voor minder pijnklachten;
- Draagt bij aan de voorkoming van spierkrampen;
- Draagt bij aan een betere kwaliteit slaap;
- Goed tegen stressbestendigheid;
- Zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel;
- Draagt bij aan een goede hartgezondheid;
- Verkleint de kans op ernstige ziektes;
- Draagt bij aan betere prestaties.
Door simpelweg extra vitamine D3 en magnesium te consumeren wordt het lichaam gezonder en zullen honderden processen in het lichaam beter functioneren. Zowel als je klachten ervaart of gewoon preventief bezig bent met je gezondheid.
“Zorg goed voor je lichaam, het is de enige plek waar je zult leven”
Jim Rohn