Wat is vitamine K en wat doet het?

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine, net zoals vitamine A, D en E. Deze vitamine bestaat uit twee varianten, genaamd fylochinon/fytomenadion (K1) en menachinon (K2). Vitamine K1 vinden we in plantaardige voedingsmiddelen en vitamine K2 voornamelijk in dierlijke voeding. Het lichaam kan ook zelf vitamine K2 in de darm produceren. Vitamine K1 vind je in groene bladgroenten, bloemkool, kool, broccoli, sla en spinazie. Vitamine K2 vind je in lever, kaas, eieren, vlees en als uitzondering in hele grote mate in een Japans voedingsmiddel genaamd natto. 

Het lichaam kan een klein percentage van vitamine K1 omzetten naar K2; dat is best handig, want de K2-variant lijkt de meeste kwaliteiten te hebben met betrekking tot de functies van vitamine K. De functies van vitamine K laten al vrij snel het belang zien van dit nutriënt in ons lichaam. Denk dan onder andere aan: een gezonde bloedstolling, botstofwisseling via regulatie van de calciumhuishouding en gezond collageen. Dit zijn overigens bij lange na niet alle functie van deze miraculeuze vitamine, want vitamine K is ook in verband gebracht met een verbeterde cognitie, behandeling en preventie van kanker, artritis, hart- en vaatgezondheid, nierfalen en zelfs diabetes! (1)

Vitamine K-tekort

Een tekort aan dit nutriënt komt volgens onderzoek bij 40% tot 90%(!!) van de Nederlanders voor. Er zijn twee belangrijke redenen voor dit tekort:

  1. Van de aangegeven voedingsmiddelen voorzien van vitamine K moet er enorm veel geconsumeerd worden om aan een goed gehalte te komen. Dus als er al gezond gegeten wordt, moet je echt flink je best doen om 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te behalen.
  2. Uit cijfers is gebleken dat 90% van de Nederlanders de standaard gezonde voeding norm niet haalt.

Dus met een beetje rationeel nadenken kunnen we er vanuit gaan dat we structureel ons vitamine K-niveau mislopen terwijl het wel een essentieel nutriënt is voor onze gezondheid. Tevens zijn er ook verschillende onderzoeken die aantonen dat een vitamine K-tekort vaak voorkomt. (2)(3)

Meerdere nutriënten onderzocht door het positieve effect op verloop coronavirus infectie

Sinds de uitbraak van het coronavirus in 2019 zijn er vrijwel direct allerlei live studies opgezet om de invloeden op het verloop van een besmetting goed in kaart te brengen. Dit werd direct opgezet zodat de hele wereld mee kon kijken wat voor effect welke interventie had op de ziekte en om natuurlijk snel tot een oplossing te komen. Zo zijn er al tal van relaties aangetoond tussen bepaalde vitamine- en mineralentekorten en de overlevingskansen na besmetting met het COVID-19-virus. Denk dan aan vitamine C en D3, zink, quercetine, magnesium, selenium, omega 3 en, last but not least, vitamine K.

Rol van vitamine K op corona multifactorieel

Het is bekend dat er bij het overgrote deel van de fatale corona gevallen ook comorbiditeiten waren. Dit houdt in dat al één of meerdere onderliggende aandoeningen een rol speelde in de verminderde afweer, denk dan aan: diabetes, hart- en vaatziekten, longziekten, trombose, auto-immuunziekten, overgewicht en hoge bloeddruk. De uiteindelijke doodsoorzaak is bij 40% van de mensen zelfs te wijten aan het falen van het hart- en vaatstelsel. 

Deze comorbiditeiten hebben een angstvallige overeenkomst met de symptomen van een vitamine K-tekort. Als we even teruggaan naar de eerste alinea van dit blog zien we dat vitamine K verbanden heeft met het verloop van diabetes, hart- en vaatgezondheid, ontstekingen (artritis), goede calciumstofwisseling en de kwaliteit van collageen. Dat is geen toeval. 

Als de calciumhuishouding goed is minder kans op longembolie

Het lijkt er dus op dat een overduidelijk slechte vitamine K-status een cruciale rol speelt in het verloop van het coronavirus. Tijdens een COVID-19-infectie is een verhoogde calciumafzetting in de vaten een van de oorzaken die kan zorgen voor ernstige problemen, omdat deze zorgt voor gebrekkige doorbloeding naar de longen. Dit is ook een van de redenen waarom mensen zoveel benauwdheid ervaren. Vitamine K samen met de ook zó belangrijke vitamine D3 zorgen samen voor een gezonde calciumhuishouding; hiermee verkleint men dus de kans op complicaties enorm.

Op hol geslagen ontsteking genaamd ''cytokine storm'' grote oorzaak van overlijden

Veel van de fatale corona patiënten zijn komen te overlijden doordat het immuunsysteem te zwak was om deze nieuwe ontstekingsfactor, bovenop de andere comorbiditeiten, in toom te houden. Als gevolg hiervan wordt een soort overload aan ontstekingen gecreëerd en het lichaam heeft niet meer het vermogen om te herstellen, met de dood als gevolg. 

Een belangrijke eigenschap van vitamine K is het moduleren van het immuunsysteem. Dit is ook de reden waarom vitamine K positief kan inwerken op ontstekingsklachten zoals artritis. Ook deze werking wordt gedeeld met vitamine D3. Vitamine K en D hebben in vele processen een zeer krachtige synergistische wisselwerking. Men kan zich dus voorstellen dat je bij een corona infectie eigenlijk al 2-0 achter staat wanneer je een vitamine K- en D-tekort hebt.

Gezond elastisch collageen zeer belangrijk voor onze longen

Het grootste probleem bij corona is dat de longen falen en dat mensen aan de beademingsapparatuur moeten om te kunnen overleven. De longen kunnen dan zelf niet meer voldoende zuurstof opnemen door een mix aan factoren. Deze factoren zijn dat door zowel gebrekkige doorbloeding, calciumafzetting en ontsteking, de kwaliteit van de collagene elastinevezels in de longblaasjes minder wordt. 

Wat betekent dit nou voor de gezondheid? Longblaasjes zetten bij elke ademhaling helemaal uit zodat ze veel zuurstof kunnen absorberen, om vervolgens weer leeg te lopen. Om deze reden heeft ons slimme lichaam voor de longblaasjes een zeer elastische vorm van collageen gebruikt, genaamd elastine. Vitamine K speelt een sleutelrol bij de vorming van gezond elastine. Alweer een zeer geldige reden om te zorgen voor een juiste vitamine K-status.

Conclusie

Een optimale vitamine K-status kan enorm bijdragen aan een gezonder lichaam en aan een betere weerstand tegen complicaties van het coronavirus, dankzij een multifactorieel werkingsmechanisme. In een notendop laten studies het volgende zien (4, 5, 6):

Vitamine K:

- gaat samen met vitamine D calcium afzetting tegen

- optimaliseert bloedstolling 

- speelt een sleutelrol bij de vorming van collagene vezels zoals elastine; deze beschermt de longen

- moduleert (samen met D3) het immuunsysteem 

- kan de kans op hartfalen laten afnemen door effect op bloedvaten

Als je het de onderzoekers vraagt, bevatten bovenstaande punten alles wat je graag werkend wil hebben bij besmetting met het coronavirus. De beste effecten kan men behalen door preventief vitamine K2 te slikken, samen met vitamine D3, vanwege hun krachtige synergistische werking. Dit terwijl er voldoende gezond wordt gegeten via een dieet met veel groenten, fruit, noten, zaden, pitten en omega 3-rijke voeding (of supplementen).

De studies over de effecten van voedingsstoffen op corona stapelen op. Het is niet langer meer een vraag of de mensheid iets kan doen om zich te beschermen tegen virussen zoals deze, maar het wordt al meer een weet!

Waarschuwing! Als men bloedverdunnende medicatie slikt, mag er geen hoog gedoseerd (meer dan 50 mcg) vitamine K2-supplement genomen worden vanwege hun onderlinge interactie. Deze combinatie kan gevaarlijke gevolgen hebben voor de bloedstolling.

“Kostbaar is de wijsheid die door ervaring wordt verkregen.”

  • Robert Ascham