Gigantisch aanbod verschillende supplementen creëert verwarring en twijfel

Vroeger was het allemaal wat makkelijker om supplementen te kiezen. Er waren in het prille begin alleen wat vitamines en mineralen in supplementvorm en dat zorgde niet voor zoveel keuzestress. Vandaag de dag zijn er werkelijk waar duizenden verschillende soorten supplementen met allemaal wel een bepaald soort werking op de gezondheid – of als het even tegenzit helemaal geen werking. In sommige supplementen zitten zoveel slecht opneembare stoffen en vulmiddelen dat het resultaat zelfs negatief kan uitpakken en je er flink wat problemen van kunt krijgen.

Om maar even een voorbeeld te geven van de verschillende soorten supplementen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn:

  • Vitamines
  • Mineralen
  • Spoorelementen
  • Tientallen verschillende vetzuren
  • Tientallen verschillende kruiden
  • Tientallen verschillende aminozuurformules
  • Allerlei verschillende antioxidanten
  • Vele plantenextracten
  • Vetverbranders
  • Workout-formules
  • Meerdere soorten vezels
  • Meerdere soorten eiwitpoeder

en nog veel meer!

Hoe kan iemand nou in hemelsnaam nog weten wat hij of zij moet kiezen? Wij geloven dat als mensen weten hoe het lichaam werkt, de keuzes voor de hand liggen!

Een weg vinden in de supplementenwereld

Als we bijvoorbeeld even googlen op een bepaald plantenextract of kruid komen we allemaal gezondheidsvoordelen tegen die als muziek in de oren klinken. Kijk bijvoorbeeld eens naar gember (laat ik wel even voorop stellen dat gember een fantastisch kruid is). 

Gember is een populair kruid dat zou inwerken op de mechanismen: ontstekingsremming, tegen duizeligheid, verbeterde hersenfunctie en afvallen. Dat klinkt toch als iets dat zou kunnen helpen bij het vergaren van vitaliteit. Maar de hamvraag die men zich zou moeten stellen, is: heeft mijn lichaam deze stof nou echt nodig om goed te functioneren? En dat antwoord is nee, er is geen enkel kruid op de markt dat daadwerkelijk essentieel is voor een goede lichaamsfunctie. 

Wat sommige kruiden wel heel goed kunnen doen, is een medicinale en heilzame werking uitoefenen op bepaalde processen in het lichaam, waardoor het vitaler zou kunnen worden of minder ziek. Dat is heel wat anders dan bepaalde stoffen die wel daadwerkelijk essentieel zijn voor een goed werkend lichaamssysteem (vandaar de term essentieel). Dat zouden in onze ogen de stoffen moeten zijn waar mensen zich als eerst op moeten focussen om de normale functie van het lichaam te garanderen (voor hoe ver dat mogelijk is).

Welke basis essentiële stoffen missen Nederlanders het meest?

Vitamine D3

Een van de allerbelangrijkste essentiële voedingsstoffen voor een gezond lichaam, met wel duizenden werkingsmechanismen, waarvan er miljoenen Nederlanders zijn met een tekort, is vitamine D3. Denk bij die mechanismen dan aan: een sterk immuunsysteem, spierfunctie, gezonde hersenen en de botstofwisseling. 

De reden dat onze ‘zonvitamine’ in deze lijst staat is vrij simpel. We hebben in Nederland maar ongeveer 4 tot 5 maanden per jaar voldoende zonkracht om vitamine D aan te maken in onze huid (als het even meezit). Ons land ligt te ver van de evenaar af om de zon ons het hele jaar door vitamine D te kunnen laten geven. Dit is de grootste factor die meespeelt, maar niet de enige. Als de zon er dan eindelijk is, proberen we ons óf er tegen af te schermen, óf we smeren onze huid direct in met een dikke laag zonnebrand. Dit houdt de natuurlijke vitamine D-stofwisseling tegen, wat inhoudt dat onze bloedwaardes nog steeds niet voldoende stijgen voor een optimale gezondheid. 

Dit is in de zomer heel makkelijk op te lossen: ga zo vaak mogelijk een half uurtje, met zoveel mogelijk ontblote huid in de ochtendzon zitten. Dit zou in de zomermaanden al genoeg moeten zijn om een tekort te voorkomen. Toch lukt dit veel mensen niet. Gelukkig is er een simpele en effectieve oplossing, namelijk vitamine D3-supplementen. Suppletie met vitamine D3 is een garantie dat je altijd een goede status hebt in zowel de winter als de zomer. Vitamine D3 behoort ook nog eens tot de aller goedkoopste en veiligste supplementen die er zijn. Een echte no-brainer dus!

Vitamine B12

Een tekort van B12 komt maar bij een paar honderdduizend Nederlanders voor. Een suboptimale status daarentegen weer wat meer. B12 steekt vanwege zijn ongelooflijk brede werking op het lichaam met kop en schouders boven de rest uit als we het zouden rangschikken op kracht. Denk dan aan: een goede werking van ons zenuwstelsel, het immuunsysteem, onze hersenfunctie, sterk detoxificatiesysteem en een sterk energieleverend metabolisme.

De reden waarom het tekort minder voorkomt dan bij bijvoorbeeld vitamine D is dat het lichaam veel zuiniger omgaat met de voorraad die het er van aan kan leggen. Om deze reden is het oplossen van een tekort met een voedingssupplement ook vrij snel gedaan! 

Redenen van een tekort aan B12 zijn meestal gerelateerd aan ouderdom, spijsverteringsproblemen, veganistisch eten en het gebruik van (maag)medicatie. Dit zijn factoren die de B12-behoefte verhogen.

Omega 3

Omega 3: een essentieel vetzuur waarvan we zijn actieve vorm nagenoeg alleen terugvinden in vette vis en algen. Omega 3 heeft ook nog andere bronnen zoals lijnzaden en walnoten welke hartstikke gezond zijn, maar slechts kleine fragmenten van het actieve omega 3 leveren zoals we deze in overvloed in vette vis vinden. Dit is iets waarvan er veel te weinig gegeten wordt in Nederland. Zo’n 90% van de Nederlanders haalt de gezonde voedingsnorm niet, een norm waar omega 3-rijke voeding een prominente rol in speelt. Omega 3 is een soort vet dat voorkomt in een groot gedeelte van onze lichaamscellen, mits er voldoende van genuttigd wordt. Dit is in de westerse maatschappij een grote uitdaging. Om deze reden biedt suppletie met omega 3, bij voorkeur uit algenolie, een goed en schoon alternatief.

Magnesium

Een essentieel mineraal met ook weer een honderdvoudige werking in ons lichaam. Omdat 90% van de Nederlanders de gezonde voedingsnorm niet haalt, groeit ook de kans op een magnesiumtekort. Magnesium is voornamelijk in groene bladgroenten en noten te vinden (de voedingsgroepen die we te weinig eten). Als we van dit mineraal tekort komen, kunnen we klachten ervaren als kramp in de spieren, rusteloosheid, slaapproblemen, neerslachtigheid en weinig energie. Wat we vaak zien in de praktijk is dat suppletie met magnesium direct zorgt voor een gevoel van welbehagen alsmede het verdwijnen van overtollig spanning of kramp. 

Vitamines A, B, C, E, K en spoorelementen jodium, zink en selenium

Ook deze nutriënten zijn essentieel voor een goede gezondheid. Ze zijn belangrijk voor het geheugen, immuunsysteem, het energieleverende metabolisme en daarbij zijn het krachtige hulpstoffen van de bovenstaande ‘prioriteitstoffen’ vitamine D, B12, omega 3 en magnesium. Ze zorgen ervoor dat die stoffen goed worden opgenomen en beter worden verwerkt! 

Tekorten aan deze vitamines komen gelukkig minder vaak voor omdat ze in veel voedingsmiddelen voorkomen. Desalniettemin is het dan weer wel zo dat de kwaliteit van onze voeding vol met vraagtekens zit. Vragen zoals: bevat de bodem nog wel genoeg, zit er dan nog wel genoeg van deze nutriënten in onze voeding? Om deze reden adviseren we toch een kleine hoeveelheid van deze nutriënten te supplementeren om te garanderen dat je de dagelijkse behoefte haalt. Dit kan makkelijk behaald worden door het nemen van een uitgebalanceerde multivitamine, die al deze stoffen bevat.

Conclusie

Supplementen zijn een wonder van de moderne wetenschap. Ze zorgen ervoor dat je zeer doelgericht kan doseren als je een tekort hebt ontdekt of vermoedt. Signalen van een tekort zijn bijvoorbeeld: vermoeidheid, slapeloosheid, irritatie, slechte conditie, slechte huid en vaak ziek zijn.

Het is lastig kiezen met het huidige marktaanbod, maar na het bovenstaande te hebben gelezen, weet je dat de focus moet liggen op het supplementeren van vitamine D3, B12, magnesium en omega 3, ondersteund door een multivitamine voor alle hulpstoffen en overige essentiële nutriënten. Het betekent niet dat alle andere supplementen onzin zijn. Het betekent alleen dat deze niet tot de basis behoren maar wel, in sommige gevallen, voor een heilzame werking kunnen zorgen. Dat is in onze ogen de vervolgstap als je de basis op de rit hebt. Met deze interventies kan een hoop ziekteleed worden voorkomen dat voortvloeit uit voedingstekorten. Daarbij dragen we ongelooflijk veel bij aan het kader preventie en, last but not least, een optimale bruisende vitaliteit!

“De gedachte legt de basis voor de daad.”

  • Helmuth Karl van Moltke