De zorg wordt overspoeld door 10 miljoen mensen met chronische klachten zoals overgewicht, diabetes type 2, insulineresistentie en chronische vermoeidheid. Hier is de zorg simpelweg niet voor gebouwd! Dit systeem moet dus ‘genezen’ worden in onze ogen. De manier waarop we dat doen is door het bieden van hoogwaardige informatie over lichaamssystemen en voeding om mensen te leren hoe ze hun gezondheid in eigen hand kunnen nemen. Zie het als een nieuw zorgsysteem: gezondheidszorg in plaats van ziekenzorg.

Waarom voedingssupplementen?

Voedingstekorten oplossen is de belangrijkste pijler van Bindle. Een optimale voedingsstatus zorgt voor een sterk en krachtig fundament in de menselijke gezondheid en heeft invloed op alle andere systemen, zoals slaap, prestatie, pijn, herstel, stressmanagement en het immuunsysteem. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is dus nodig. Maar alleen dat is niet genoeg. Om de ideale ratio’s van vitamines, mineralen en vetzuren iedere dag binnen te krijgen, is met de eetgewoontes van de gemiddelde Nederlander een grote uitdaging. Voordat die uitdaging is getackeld, kunnen er al wel jaren voorbij zijn gegaan van een niet optimale inname van al deze nutriënten! Om deze reden hebben we met Bindle een uitgebalanceerde, hoogwaardige productenlijn ontwikkeld die voor een soort ‘garantie’ kan zorgen voor een optimale voedingsstatus tijdens jouw pad naar een optimaal voedingspatroon.

Nog een onderdeel van de missie van Bindle is ook dat we duidelijkheid willen creëren in de verwarrende wereld van supplementen. De reden waarom, is dat deze producten, mits goed gekozen en goed gebruikt, van fantastische waarde kunnen zijn in het optimaliseren van het interne milieu.

Wij zijn namelijk niet de enige die voedingssupplementen verkopen! Sterker nog, er zijn duizenden soorten supplementen op de markt, variërend van heel goed tot heel slecht. Dit blog gaat je helpen onderscheid te maken in goed of slecht!

Goedkoop is meestal duurkoop

De meeste goedkope supplementen werken met goedkope grondstoffen en met verkeerde verhoudingen van nutriënten. Dit kan juist voor een disbalans zorgen. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld B12: als je alleen B12 inneemt zonder foliumzuur, kan je ervoor zorgen dat je een foliumzuurtekort krijgt. Deze twee horen dus altijd samen in een suppletiecombinatie. Het is niet zo dat alleen goedkope suppletie slechte ingrediënten bevat, want ook dure merken kiezen er zo nu en dan voor om toch slecht opneembare stoffen te verwerken in hun producten om zo meer winst te halen. Een echte uitdaging dus om een kwalitatief supplement te kiezen! Een goede tip is om de keuze te maken voor supplementen van ‘orthomoleculaire’ kwaliteit. De bedrijven die dit maken zijn meestal al actiever bezig met de juiste formules.

We highlighten de belangrijkste elementen waar je op moet letten bij het checken of het aanschaffen van een supplement.

Waar let ik op bij mineralen?

Om goed opgenomen te worden, moeten vitamines en mineralen moeten organisch gebonden zijn en het liefst ‘actief’.

In goedkope supplementen zitten vaak anorganische minerale verbindingen. Voorbeelden van slecht opneembare vormen zijn:

  • Oxide
  • Carbonaten

Hoe dit bijvoorbeeld op een potje zou staan is als volgt: Magnesium-oxide.
Deze wil je dus te allen tijde mijden (tenzij je graag diarree wilt).

Voorbeelden van goed opneembare organische minerale vormen zijn bijvoorbeeld:

  • Bisglycinaat
  • Citraat
  • Tauraat
  • Sulfaat

Waar let ik op bij vitamines?

Inactieve vitamines zijn vormen die het lichaam zelf nog om moet zetten in een werkzame ‘actieve vorm’. Als dit niet goed gaat, kan het element gaan stapelen in het lichaam of voor verstoring zorgen, zoals verteringsklachten. Voorbeelden van de belangrijkste inactieve vitamines waar je op moet letten zijn:

Cyanocobalamine

Dit is een vorm van B12 die wel heel stabiel is, maar wel nog omgezet moet worden in een actieve vorm EN nog een beetje cyanide achterlaat. Dit is weliswaar heel weinig, maar cyanide blijft een giftige stof. Een veiligere en actieve vorm is bijvoorbeeld Methylcobalamine.

Pyridoxine hcl

Dit is één van de belangrijkste elementen waar je op moet letten bij het kopen van een supplement. Het is een inactieve vorm van B6. Een teveel aan pyridoxine is gelinkt aan het krijgen van zenuwbeschadiging. Het is veiliger om de actieve vorm te kiezen genaamd P-5-P.

IJzer

IJzer is wel een belangrijk component maar kan beter met voorzichtigheid aangevuld worden in een lage dosering. Kies daarom voor een actieve vorm, bijvoorbeeld ijzer-bisglycinaat tot maximaal 100% van de ADH of nog liever wat lager.

Foliumzuur

Ook bij foliumzuur is het zo dat de voorkeur uitgaat naar de actieve vorm genaamd folaat (of 5-MTHFR) boven de ‘gewone’ foliumzuur. Deze vorm met zijn belangrijke functies kan het lichaam makkelijker omzetten en gebruiken.

Conclusie

Met deze lijst kun je de grootste gevaren van voedingssupplementen al tackelen en ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk waar voor je geld krijgt.

Verder zijn er uiteraard nog meer dingen waar je op moet letten zoals de doseringen en ideale combinaties, maar dat is teveel om uit te leggen in een blog. Om deze reden hebben we de ‘vitamine en mineralen controle tabel’ ontwikkeld. Dit is een lijst met alle nutriënten, goede verbindingen en de gangbare doseringen, zodat je van elk nutriënt weet waar je op moet letten!

Supplementen… een uitvinding van de moderne wetenschap. Een krachtige tool die we kunnen gebruiken om de gezondheid gericht te verbeteren op vele vlakken, terwijl we ondertussen werken aan een optimaal voedingspatroon – mits je de juiste supplementen hebt.

"We zijn vrij tot op het moment dat we kiezen, van dan af controleert de keuze de kiezer."
 
Aleister Crowley