Samen genezen we de zorg.

Na het analyseren van rapporten, statistieken en cijfers, veelal gepubliceerd door instanties als de RIVM en CBS, zien we dat de levensverwachting is gestegen, maar de levenskwaliteit niet. Sterker nog, we worden ouder met een lagere kwaliteit van leven. Ouder worden gaat vaak gepaard met chronische ziektes of aandoeningen. We komen er steeds meer achter dat leefstijl een grote rol speelt in het onderhouden van deze chronische aandoeningen. 

 

Hoe komt het toch dat de zorg hier geen antwoord op heeft?

Reguliere zorg niet in hun kracht

Om meteen maar met de deur in huis te vallen, de reguliere zorg is niet gemaakt voor begeleiding in leefstijlgerelateerde aandoeningen. Het is er simpelweg niet voor ingericht want de reguliere zorg handelt niet vanuit leefstijlveranderingen of preventie, maar in protocollen waarbij medicijnen een prominente rol spelen als het kwaad al geschied is. De kans dat je met een medicijn een chronisch probleem oplost is extreem klein en draagt niet bij aan het oplossen van de chronische aandoening, meer aan de onderdrukking van symptomen. 

Ook dragen de bezuinigingen in de zorg zeker niet bij aan de aandacht die de doktoren en artsen überhaupt nog kunnen bieden. Ze zijn gedwongen om in kortere tijd keuzes te maken die bij veel mensen niet tot de oplossing gaan leiden van hun ziektebeeld. Vaak is er uitvoerige begeleiding en coaching bij nodig om de leefstijl van een patiënt dusdanig in te richten zodat het lichaam kan genezen!

Laat het duidelijk zijn dat we absoluut geen tegenstander zijn van reguliere zorg! Wij willen dat deze vorm van zorg maximaal in hun kracht wordt gezet. Het wordt nu namelijk overspoeld met chronisch zieke mensen waar het geen oplossing voor geboden wordt. Het is gemaakt voor de acute gevallen zoals bijvoorbeeld: breuken, kneuzingen, wonden, infecties, hartaanvallen, zware ontstekingen, operaties en ernstige ziektes zoals interne afwijkingen, kankers en spierziektes.

Visie op zorg

De gedachte is veelal: men mankeert wat en gaat naar de dokter, de dokter schrijft een pil voor en de symptomen worden minder. Klaar is Kees!

Deze manier van denken en werken klopt in onze ogen niet. Het gros van de gezondheidsproblemen is te wijten aan leefstijlfactoren zoals: slechte voeding, te weinig bewegen, te weinig zonlicht, stress en slechte slaap.

Vanuit de praktijk is duidelijk geworden hoe de burger denkt over zijn of haar gezondheid. Het klinkt hard maar men lijkt liever lui te zijn dan moe en zoeken niet naar een oplossing in leefstijl. Het is ook in veel gevallen niet makkelijk! Wij geloven dat het ligt in het feit dat gebrek aan kennis de belangrijkste factor is, niet alleen van de burger maar ook van de reguliere zorg. 

Meer mensen ziek dan gezond

Nederland eet niet gezond genoeg. Maar liefst 90% van onze bevolking voldoet niet aan de vastgestelde gezonde voedingsnorm, 64% is vermoeid, 50% kampt met overgewicht en één op de vijf mensen slaapt slecht. Wauw, dat is toch best een indrukwekkende lijst met schrikbarende percentages. Het lijkt alsof onze bevolking stap voor stap ten prooi valt aan chronische ziektes en aandoeningen. We zijn in Nederland inmiddels voor een groter gedeelte ‘’ziek’’ dan gezond en fit. Dit moet doorbroken worden!

De eerste stappen om chronische aandoeningen te genezen

Laten we beginnen bij de basis. 

Ten eerste: op tijd naar bed! Zorg ervoor dat je minimaal 7 tot 9 uur slaapt op vaste tijden. Zo herstel je beter, verbeter je je bioritme en ben je stressbestendiger.

Ten tweede: meer bewegen. Elke inzet qua beweging is mooi meegenomen. Dit zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter worden getransporteerd, is goed voor de spieren, spijsvertering en ontlast de gewrichten. Ook zorgt 10 minuten bewegen voor het nuttigen van een maaltijd ervoor dat suikers beter worden opgenomen door het lichaam.

Ten derde: Water! één van de meest onderschatte onderderdeel in het behalen van gezondheids idealen. We adviseren 1 liter water per 25 kg lichaamsgewicht te drinken voor een optimale hydratatie.

Ten vierde: Bindle zet zich in om mensen kennis bij te leren over voeding en lifestyle. Voeding heeft onderaan de streep in onze ogen de grootste impact op de menselijke gezondheid omdat het alle andere pijlers direct positief kan beïnvloeden!

Groenten en fruit zijn de grootste beschermers van gezondheid. De gezondheidsraad adviseert circa 250 gram groenten en twee stuks fruit te nuttigen per dag. Zelfs als we die standaard halen, is het waarschijnlijk nog niet genoeg. We willen dat alle lichaamsprocessen optimaal verlopen, niet minimaal. Het advies van Bindle is 1 kilo groente en fruit nuttigen per dag in combinatie met aanvulling uit supplementen om zeker te zijn van een optimale voedingsstatus.

Aanvulling van essentiële nutriënten middels basis suppletie

Als we dagelijks onze minimale voedingsstatus niet halen, lopen we meer kans op de ontwikkeling van chronische ziektes. Basissuppletie voor de mens is dus belangrijk om niks aan het toeval over te laten.

Multivitamine 

Met een uitgebalanceerde actieve multivitamine dragen we bij aan het afdekken van potentiële tekorten van bijna alle nutriënten. Ik zeg ook “bijna’’ omdat niet alles, in adequate doseringen, in één pil past. Dit is teveel om in een multivitamine te verwerken omdat de capsule te groot zou worden. 

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat in relatief grote hoeveelheden binnen moet komen uit voeding. Magnesium is betrokken bij honderden processen in ons lichaam en kan bij tekorten grote problemen opleveren zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2 en hoofdpijn. (advies 250-400mg citraat-bisglycinaat magnesium)

Vitamine D3

Vitamine D3 is onze zonnevitamine en komen we in Nederland vaak tekort. Dit komt omdat we al minder buiten komen en omdat de zonkracht het grootste gedeelte van het jaar niet sterk genoeg is om ons lichaam D3 aan te maken. Vitamine D3 speelt een cruciale factor in de menselijke gezondheid en moet in onze ogen altijd op peil worden gehouden want zonder genoeg vitamine D kan je simpelweg niet gezond zijn. Voeding speelt een te kleine rol in de vitamine D3 toevoer dus zijn we afhankelijk van suppletie.

(advies: suppleer 1200-3000 iu vitamine D3 )

Omega 3

Het laatste cruciale component is Omega 3. Dit is een onmisbaar element voor de hart-, hersen- en oog gezondheid alsmede voor ons immuunsysteem. De aanbevelingen voor de consumptie van vis worden ook bij lange na niet gehaald in Nederland. Door drie keer per week vette vis te eten en het toevoegen van een kwalitatief Omega 3 supplement kan je dagelijks de juiste waardes nastreven.

(advies: suppleer als basis dosis 1000mg omega 3 algenolie per dag)

Essentiële stoffen voor de mens

We noemen bovenstaande vitamines de essentiële vitamines. Dit houdt in dat ons lichaam, elke dag weer, afhankelijk is van nieuwe toevoer van deze stoffen uit voeding en supplementen. Het zijn de wetten van de menselijke biochemie. 

Kamp je met een tekort, dan kan het zijn dat je eerder ziek wordt. Heb je genoeg, dan voel je je krachtiger en fitter!

Er kunnen uiteraard nog meerdere stappen gemaakt worden vanuit het leefstijl perspectief. Streef ernaar om deze vier kwalitatieve basisstappen na te leven en voel je energiek, fit en gezond!

"Kwaliteit is geen toneel. Het is een gewoonte."

 

Aristoteles