Waar zijn mineralen goed voor?

Mineralen zijn stoffen uit de natuur die het menselijk systeem nodig heeft om goed te functioneren. Er zijn honderden processen afhankelijk van de juiste mineralenbalans; best wel belangrijk dus. Een aantal voorbeelden van zeer belangrijke mineralen zijn magnesium, selenium, zink en jodium.

Magnesium is betrokken bij een gezonde werking van het zenuwstelsel en de energieproductie.

Selenium zorgt voor een gezonde schildklierfunctie, ondersteunt de energiestofwisseling en helpt de lever.

Zink is bij vele processen betrokken maar staat het meest bekend om zijn krachtige rol in de sterke afweer van ons immuunsysteem.

Jodium heeft als hoofdfunctie het ondersteunen van de schildklierfunctie.

En zo zijn er nog veel meer, maar zo krijg je al een beeld van de enorm brede werkingsmechanismen van mineralen. Uitgebreidere informatie hierover kun je vinden op onze mineraalpagina’s.

Wat zijn symptomen van een mineralentekort?

Omdat mineralen zo een brede werking bekleden in de menselijke biochemie, zijn de symptomen van een tekort ook zeer divers en deze kunnen in alle systemen tot uiting komen! Hieronder een aantal symptomen die kunnen duiden op een mineralentekort:

Vermoeidheid

De reden waarom er vermoeidheid kan optreden bij een mineralentekort is omdat een grote variëteit aan mineralen essentieel is in de energiecyclus. Daarom staat vermoeidheid als symptoom op nummer één.(1)

Neerslachtigheid

Hormonen en neurotransmitters zijn de stoffen die een juiste balans moeten hebben in het lichaam voor een goede gemoedstoestand. Deze elementen kun je zien als de boodschapperstoffen van ons systeem. Mineralen werken zowel als bouwsteen en hulpbron voor deze ‘feel good’-stofjes.(2)

Verhoogde vatbaarheid voor infecties

In het immuunsysteem zijn mineralen ook onmisbaar voor een goede weerbaarheid tegen indringers. Het ondersteunt het immuunsysteem op onwijs veel manieren zodat het lichaam zich beter verweerd, maar ook sneller en beter herstelt.(3)

Hoge stressgevoeligheid

Stress is de meest uitdagende factor om je hele leven mee om te gaan. Uit cijfers blijkt dat maar liefst 1 op 6 Nederlanders in een burn-out terecht komt, een ware epidemie dus! 

Door je mineralenstatus te optimaliseren draag je bij aan jouw lichaamseigen stressbestendigheid. (4, 5)

En de lijst is nog veel langer! Denk nog aan:

  • Huidproblemen
  • Broze nagels
  • Haarproblemen
  • Schildklierafwijkingen
  • Slechte wondgenezing en herstel

Oorzaken van een mineralen tekort

Voedingsbodem en kwaliteit

Laten we beginnen bij de basis: de voedingsbodem en de voeding zelf. In 2017 is er een rapport gepubliceerd door het Louis Bolk Instituut over de internationale trend in zowel de kwaliteit van de voedingsbodem als de voeding zelf. De resultaten zijn verontrustend! Deze laten zien dat we al jaren in een dalende trend zitten wat betreft de kwaliteit van onze voedingsbodem en onze voeding. Dit houdt in dat het dus al uitdagender wordt om een optimale mineralenstatus te halen. (6, 7)

Eten we gezond genoeg?

Dit is natuurlijk de meest logische gedachtegang in het kader van vraag en aanbod. Eten we überhaupt wel genoeg gezonde voeding om ons lichaam te bevoorraden met de juiste mineralen? Het antwoord raad je misschien al… NEEN.

De gezonde voedingsnorm van de gezondheidsraad is 200 gram groenten en 200 gram fruit te nuttigen aan plantaardig voedsel per dag. Een whopping 85% van de Nederlanders haalt deze voedingsnorm al niet! Het voedingscentrum adviseert tegenwoordig al 250 gram groenten en fruit. Wanneer je hier de statistieken op loslaat, kom je zeer waarschijnlijk boven de 90% uit van mensen die de norm niet haalt. (8)

Medicijngebruik

Het gebruik van medicijnen kan ook veel invloed hebben op de opname of uitscheiding van mineralen. Uit cijfers blijkt dat een wederom WHOPPING 11 miljoen Nederlanders structureel medicijnen gebruikt. Allemaal variërend van pillen, druppels, zalven of injecties.

Dat zijn dus 11 miljoen mensenlichamen waarbij de mineralenstatus beïnvloed is!(9)

Ouderdom

Het spreekwoord luidt ‘ouderdom komt met gebreken’, en dat is natuurlijk op elk niveau zo! Als we kijken naar de spijsvertering neemt bijvoorbeeld de kwaliteit van het maagzuur af naarmate de leeftijd toeneemt. Maagzuur speelt een zeer belangrijke rol in de verterings- en opnamecyclus; als dit negatief beïnvloed raakt, dan raakt de opname van nutriënten dus ook negatief beïnvloed.(10)

Individueel behoefteverschil

Iedereen verschilt als individu als we kijken door de bril van behoefte. Des te intensiever de lifestyle door bijvoorbeeld intensief sporten en veel (fysieke en mentale) stress door werk, des te meer het lichaam om nutriënten vraagt. Of als iemand juist heel ziek is en veel medicijnen moet slikken, is de kans ook groot dat de nutriëntenbehoefte van deze persoon verhoogd is.

Hoe weet je zeker of je een tekort hebt? Meten is weten!

Alle pijlen wijzen dezelfde kant op: de kans dat veel mensen een mineralentekort hebben is groot. Het probleem ligt zowel bij de beperkte consumptie van mineraalrijk voedsel als bij de factoren die invloed hebben op de behoefte en opname van mineralen. Omdat 90% van de Nederlanders de voedingsnorm niet haalt en we ook te maken hebben met te veel medicijngebruik, ouderdom, twijfelachtige voedselkwaliteit en een individueel behoefteverschil, zijn er extra stappen nodig. Gezonder eten en verantwoord supplementeren is daarom aanbevolen om jouw lichaam te geven wat het nodig heeft om multifactorieel goed te werken!

Maar stel je wilt het echt zeker weten? Zeker weten wat jouw mineralenstatus is tot op de nanogram per milliliter afgemeten? Het antwoord is: Test het!

Met deze mineralen combitest doe je dit eenvoudig zelf. Hiermee krijg je zelf, via een bloedpriktest voor thuis inzicht in de status van zowel zink, magnesium als selenium en laat je niks meer aan het toeval over.

Geen enkele overwinnaar gelooft in het toeval’

Friedrich Nietzsche