4 miljard om kanker terug te dringen

Wat een nobel streven! Dat was onze eerste gedachte bij het lezen van dit nieuwsbericht. Helaas komt het maar zelden voor dat grote landelijke organisaties zich grootschalig gaan inzetten om gezondheid in het land te bevorderen, laat staan een hele Europese Unie!

De Europese commissie geeft aan de komende jaren 4 miljard te willen investeren in hun “Europe beats cancer plan”, dat ze op Wereld Kanker Dag presenteerden. Het plan dat ze hebben uitgezet zal bestaan uit een mix van kankerpreventie, behandeling en zorg aan de overlevers. 

Er zijn afgelopen jaar weer 1,3 miljoen Europeanen overleden aan de gevolgen van kanker. Het EU4Health-programma moet hier de komende jaren drastisch verandering in gaan brengen. 

Focus op tabak, alcohol en ongezonde voeding

De aanpak wordt heel breed met een hoofdrol voor minder tabaksgebruik, minder alcohol en minder ongezonde voeding. Door middel van verhoging van belasting op deze elementen alsmede het verlagen van het aantal verkooppunten hopen ze een verlaging van consumptie te bewerkstelligen. Met de juiste educatie en marketing willen ze sturen op het maken van gezonde lifestylekeuzes. Het “Healthylifestyle4ALL”-initiatief moet iedereen gaan stimuleren om meer te bewegen, gezonder te eten en beter voor zichzelf te zorgen. 

Verder maken ze belangrijke stappen in het ziekteproces zelf, denk dan aan:

 • Eerder detectie van de ziekte door het aanbieden van betere testmiddelen etc.
 • Betere behandelprocedures
 • Betere nazorg en een goede kwaliteit van leven

Al met al is het zeer goed nieuws! In dit geval geldt zeker: beter laat dan nooit. 

Het Britse Journal of Cancer komt tot schokkende conclusie na baanbrekende review van miljoenen kankergevallen.

Dat een slechte lifestyle in verband staat met de ontwikkeling van de ziekte is niks nieuws. Er zijn al tal van studies geweest in de afgelopen decennia die een verband laten zien. Alleen het verband was niet sterk genoeg om voor dramatische veranderingen te zorgen in de gezonde lifestyle-aanbevelingen. Ook daar lijkt nu verandering in te komen! Het Britse Journal of Cancer heeft vorig jaar een enorme analyse uitgevoerd om uit te dokteren wat voor invloed verschillende lifestylefactoren hebben op allerlei types kanker. 

Meta-analyse over lifestylefactoren en hun invloed op verschillende soorten kanker

Uit onderzoek is gebleken dat gezonde lifestylefactoren voor een reductie van 17 tot 58% kunnen zorgen van het risico voor het krijgen van verschillende soorten kanker, namelijk:

 • Slokdarmkanker
 • Blaaskanker
 • Darmkanker
 • Endometriumkanker
 • Leverkanker
 • Nierkanker
 • Longkanker
 • Rectaalkanker
 • Maagkanker

Wauw…..

En dit zijn voornamelijk nog onderzoeken waarbij de invloed van één lifestylefactor op één soort kanker is gemeten. Kun je je voorstellen wat er gebeurt als je meerdere factoren goed doet!

Wat kun jij nu doen om jouw risico op kanker of sterfte aan kanker te verkleinen?

Om het lichaam in een optimale staat van herstel te krijgen is het als eerste handig om te weten wat je nou zoveel mogelijk moet vermijden. Het is een belangrijk onderdeel waar het “Beating Cancer Plan” grotendeels op gericht is. Hieronder de te vermijden factoren:

1. Alcohol

Alcohol is al heel lang een vermeend gezondheidsdrankje dat het hart en de doorbloeding zou helpen. Helaas is deze stelling al lang achterhaald en zijn we er achter dat alcoholconsumptie in geen enkel gezondheidsgerelateerd programma gerepresenteerd mag worden. Alcohol heeft simpelweg geen gezondheidsbevorderend effect en kan veel verschillende ziektebeelden negatief beïnvloeden. Het vervelende is dat de alcoholindustrie veel invloed heeft en lastig is aan te pakken vanwege hun macht en marketing. Om deze reden is het ook het meest onderschatte levensmiddel, omdat het zo positief wordt verspreid over de marketingkanalen. Ook is het zeer breed geaccepteerd in de wereld; dit maakt dat alcohol niet wordt gezien als een gevaar. 

Alcohol heeft geen positief effect op de gezondheid maar lijkt een te grote industrie om aan te pakken.

2. Rood en bewerkt vlees

Het eten van vlees is een controversieel onderwerp. Vooral omdat het veelvuldig in verband is gebracht met kanker vanwege zijn kankerbevorderende eigenschappen. Desalniettemin lijkt er wel ruimte te zijn voor een kleine hoeveelheid hoge kwaliteit rood en onbewerkt vlees; als het namelijk wordt genuttigd in combinatie met veel mineraalrijke producten (groenten en fruit), lijkt het minder kankerbevorderend te zijn.

3. Tabak

Ik denk dat het voor niemand een verrassing is dat roken kankerbevorderend is. Tabak is samen met alcohol een groot onderschat onderdeel op de gezondheid. Het vervelende is ook dat alcohol en tabak vaak tegelijk worden genuttigd, wat de belasting op het lichaam ongekend hoog maakt.

4. Ongezonde voeding

Ongezond en bewerkte voeding zit vol met suikers, ongezonde toevoegingen en verkeerde vetten en omega 6-vetzuren. Deze cocktail draagt op den duur bij aan negatieve gezondheidseffecten, waaronder ook kanker.

Vermijden is goed, maar het lichaam sterker maken is nog beter!

Als mensen de volgende stappen zouden nemen, worden er al grote overwinningen gemaakt, maar men moet natuurlijk ook weten wat er wel genuttigd en gedaan moet worden in plaats van alleen maar vermeden. Dit is een belangrijk onderdeel van de missie van Bindle: mensen in een optimaal gevoede status krijgen zodat het lichaam sterk en krachtig is. 

Combineer de onderstaande punten met de bovenstaande en de resultaten kunnen spectaculair worden:

 

1. Water drinken

Onvoldoende water drinken is een fenomeen dat we in de praktijk regelmatig tegenkomen. Dit terwijl water een van de belangrijkste elementen is voor een gezond en goed functionerend lichaam. Streef naar 1 liter water per 25 kg lichaamsgewicht.

2. Dagelijkse lichaamsbeweging

Beweeg meer! Het is werkelijk waar ongelooflijk te noemen wat er gerealiseerd kan worden met de gezondheid als er een gestructureerd bewegingsregime wordt aangehouden. Dagelijks bewegen op verschillende intensiteiten zorgt ervoor dat je verschillende systemen traint. Denk dan aan lage hartslag sporten zoals wandelen en yoga waarbij de hartslag niet of nauwelijks boven de 100 komt. Door sporten zoals zwemmen, roeien, rustig hardlopen, krachttraining en stevig fietsen kom je meer in de middelmatige hartslagregio van 130 tot 150 en train je meer conditie. Bij sporten met een maximale hartslag moet je denken aan korte maar zeer intensieve hardloopsprints, fietssprints of intensieve krachttraining. Voor een ouder iemand kan dit al gerealiseerd worden met een aantal keer stevig de trap op- en aflopen.

3. Meer plantaardig voedsel

Streef dagelijks naar 750-1000 gram groenten en fruit gecombineerd. Vul daarbij aan met ongebrande noten, zaden, pitten en gebruik vaker peulvruchten.

4. Zorg voor een optimale status van de ‘’gouden standaard onder de nutriënten’’

De nutriënten waar we het over hebben zijn vitamine D3, B12 en Omega 3-vetzuren. Je zou deze nutriënten kunnen zien als de functionele grootmeesters van het menselijk lichaam. Waarom? Omdat ze betrokken zijn bij vrijwel elk proces in het lichaam. Zie het als een turbo-upgrade van vitaliteit die je jezelf kunt geven door deze vitaminelevels adequaat te houden. Het vervelende is dat we vitamine D3 niet uit voeding kunnen halen, al eten we nog zo gezond. Vitamine B12 en omega 3 zouden in theorie wel uit voeding kunnen komen, maar daarvoor zouden we meer vlees en vis moeten nuttigen. Simpele suppletie met deze nutriënten zou een optimale status van deze nutriënten garanderen. In ons wekelijkse webinar duiken we dieper in op de gouden standaard, dus als je meer wilt weten: schrijf je in!

Conclusie

Het gaat niet goed met de kankerprevalentie in Europa. Wat de Europese Unie nu probeert op te zetten, is precies waar we al jaren op wachten. Samen strijden tegen ziektes die met een gezonde leefstijl zowel kunnen worden voorkomen als worden behandeld. Want dat is de enige manier hoe we dingen voor elkaar krijgen: SAMEN. De enige manier is om vanuit zowel de reguliere geneeskunde als de leefstijlgeneeskunde de handen ineen te slaan in plaats van afkeer en weerstand te hebben naar elkaar. Alleen op deze manier kunnen we een beweging creëren die ervoor zorgt dat ziektes kunnen worden voorkomen, een ‘gezondheidsbeweging’.

“De grootste dwaasheid is het opofferen van uw gezondheid voor wat dan ook.”

A. Schopenhauer