Eén op de drie mensen geeft aan meer stress en depressie te ervaren door alle maatregelen.

We zien het denk ik allemaal wel een beetje om ons heen gebeuren: een neerslachtige sfeer en vaker gestresste mensen. En niet zonder geldige reden natuurlijk, want ons land heeft weer in een strenge lockdown gezeten. Dit betekent nog minder contact met elkaar, nog minder leuke dingen die je kunt doen. Kortom: het is allemaal niet niks. Het nieuwsplatform www.nieuws.nl komt dan ook met heftige cijfers op de proppen: één op de drie Nederlanders kampt met stress en/of depressieve gevoelens. Volgens de psychologen komt het vooral door het vele piekeren en malen. Mensen zitten in over de gezondheid, financiële situatie, toekomst en of ze hun baan wel kunnen houden. 

 

Dit gepieker in combinatie met de restricties van alle leuke dingen zorgen voor een enorme breuk in het ritme van mensen. Dit zorgt voor problemen in het brein van de mens; de mens is namelijk een gewoontedier. We missen teveel natuurlijke evolutionaire prikkels die normaal gesproken voor een gevoel van welbehagen moeten zorgen. Psychologen verwachten dan ook een enorme pandemie aan depressiviteit na deze derde golf van corona. 

Doorbreken van lockdownsleur belangrijk

De psychologen raden aan om via meerdere wegen de opgelegde lockdownsleur te doorbreken. Dit is iets waar wij als holistische denkers natuurlijk volledig achter staan! 

De tips die zij aandragen zijn in een notendop:

 

  • Houd contact met mensen om je heen
  • Zorg voor structuur (doe bijv. alsof je echt naar je werk toe gaat, ga op dezelfde tijden naar bed en van bed)
  • Beweeg meer want sporten is een natuurlijk antidepressivum
  • Ga meer de buitenlucht en de natuur in
  • Let op voldoende ontspanning
  • Haal je aandacht weg van negatief nieuws
  • en last but of course not least… eet gezond!

Deze laatste tip zetten we vandaag in de spotlights. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat als mensen gezonder eten en leven, het lichaam zal reageren met een verbeterde gemoedstoestand en minder depressie.

Kortsluiting in de geluksstofjes

Om het verband aan te tonen tussen voeding en depressie nemen we jullie even kort mee naar de biochemie van een positieve gemoedstoestand. Want wat veroorzaakt nou eigenlijk een fijn gevoel? Het is antwoord is: hormonen en neurotransmitters. Dit klinkt voor sommigen misschien als abracadabra, maar een van de belangrijkste stoffen is een neurotransmitter die we inmiddels allemaal wel kennen: serotonine. Het is dus van groot belang dat niet alleen de productie van deze stof goed geregeld blijft, maar ook de belemmering van deze stof wordt tegengegaan. Serotonine zorgt namelijk (samen met nog andere stoffen) voor het ultieme gevoel van welbehagen, veiligheid, blijdschap en geluk. Maar waar moeten we beginnen? Het antwoord op de vraag begint in de darm.

De relatie tussen voeding en depressie

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het cruciale geluksstofje serotonine wordt onder andere aangemaakt in de darm. Het wordt gemaakt door een complex aan verschillende darmbacteriën en is afhankelijk van voldoende voedingsstoffen zoals vezels, tryptofaan, magnesium en b-vitamines. Omdat we door de coronastress minder gezond gaan eten en leven, wordt de toevoer van deze bouwstenen minder en de verstoring des te groter. Er zijn al vele onderzoeken gedaan naar het verband tussen de bacteriën in de darm en depressieve aandoeningen. We hebben een mooie studie toegevoegd in de bronnen.

De studie laat zien dat als de darmflora verstoord raakt, depressieve aandoeningen kunnen ontstaan.

Gezonde voedingsstatus kan gemoedstoestand verbeteren. Maar waar te beginnen?

Het is altijd belangrijk om te beginnen vanuit de basis en die basis ligt volgens ons in de volgende stappen:

Voldoende kwalitatieve calorieën nuttigen

Als het lichaam in de problemen verkeert, zien we in de praktijk vaak dat mensen te weinig kwalitatieve calorieën nuttigen. Calorie = energie en zonder voldoende energie kunnen we nooit verwachten dat het lichaam goed herstelt. We halen gezonde calorieën uit groenten, fruit, noten, zaden, en hoogwaardige eiwitbronnen zoals een beetje biologisch vlees en kip samen met omega 3-rijke vis.

Hoge inname van groenten en fruit

Groenten en fruit vormen het belangrijkste fundament van een voedingspatroon en niet zonder reden. In studies wordt veelvuldig aangetoond dat het eten van voldoende groenten en fruit positief bijdraagt aan het goede gemoed. Planten zitten namelijk vol met vitamines, antioxidanten en vezels, die positief inwerken op de darmflora. Ook bevatten ze een groep stoffen genaamd polyfenolen. Polyfenol-rijke voeding wordt ook geassocieerd met een verbeterd welbevinden. Streef ernaar om 500-1000 gram groente en fruit gecombineerd te nuttigen per dag.

Zie ook 2 studies die we hebben toegevoegd in de bronnen. Deze geven aan dat een dieet rijk aan groenten, fruit, omega 3 en polyfenolen de kans verkleint op depressie.

Vitamine D3 tekort en B12 tekort

Deze vitamines kunnen we wel zien als twee van de belangrijkste, vooral in het licht van depressie en neerslachtigheid. Er zijn vele studies die het verband aantonen tussen een vitamine D3- en B12-tekort en een depressie. De kans dat we in Nederland een D3-tekort oplopen is in de winter al enorm groot. Nu we alleen maar binnen zitten is de kans alleen maar groter geworden. Een dubbele wisselwerking, de negatieve kant op dus! Wij adviseren standaard vitamine D-suppletie door het hele jaar heen om altijd te voorkomen dat dit belangrijke nutriënten optimaal is aangevuld. De B12-status kan simpel worden onderhouden door basissuppletie zoals een uitgebalanceerde multivitamine of zuigtablet.

Zie bronnen voor toegevoegde studies.

Omega 3 tekort

In Nederland komt een omega 3-tekort bij het grootste deel van de bevolking voor. Een omega 3-tekort kan voor neurologische problemen zorgen zoals leerachterstanden, gedragsstoornissen en neerslachtigheid. Ook kan een tekort aan omega slaapstoornissen veroorzaken, wat op zichzelf enorm bijdraagt aan meer stress en neerslachtigheid. Meer omega 3-rijke vette vis nuttigen en ook het toevoegen van omega 3 algenolie is aan te bevelen om de omega 3-levels optimaal te krijgen en te houden. Omega 3 heeft in een studie aangetoond dat het  een nabootsend effect, net zoals antidepressiva, maar dan zonder de bijwerkingen. Zie bronnen voor toegevoegde studies.

Magnesium tekort en taurine

Magnesium is een mineraal dat een sterke rol kan spelen in stressbestendigheid. Het draagt ook bij aan een betere ontspanning en goede slaap. Al met al raden we altijd een gezonde magnesiumstatus aan, zodat deze zijn vele functies in het lichaam kan vervullen. Taurine is een aminozuur dat zich uitstekend laat combineren met magnesium vanwege zijn rustgevende eigenschappen. Magnesium vind je in groene bladgroenten, noten, zaden en pitten, en kan samen met taurine in de vorm van supplementen aangevuld worden.

Tryptofaan/5-HTP

Tryptofaan is een aminozuur dat de directe voorloperstof is van ons gelukshormoon serotonine. Onwijs belangrijk dus. Door tryptofaan-rijke voeding te nuttigen, dragen we bij aan de juiste aanmaak van serotonine en daarmee onze positieve gemoedstoestand. Tryptofaan vind je in voeding zoals banaan, cacao, pinda's, gevogelte en zaden. 5-HTP is de omgezette vorm van tryptofaan, die een snel en krachtig therapeutisch effect heeft op mensen met neerslachtigheid. 5-HTP kan in de vorm van een supplement geslikt worden.

Conclusie

De psychologen geven in hun artikel al uitstekende tips om uit de sleur te komen van de coronamaatregelen. Door hun tips te combineren met onze gerichte voedingstips zijn verbluffende resultaten onvermijdelijk! Als we beginnen met het in kaart brengen van onze energiebehoefte (zie calorieberekeningstool) en dan voldoende calorieën gaan nuttigen uit gezonde voeding zoals groente fruit, noten, zaden, pitten en omega 3-rijke voeding, is de eerste stap van de basis al gelegd. Alleen op deze manier dragen we al bij aan een gezonde darmflora en een heldere geest. Als we vervolgens gericht voedingstekorten gaan testen en vervolgens aanvullen met een basissuppletie die bestaat uit een multivitamine met B12, omega 3, vitamine D3 en magnesium, metselen we al bijna alle gaten dicht die voor problemen kunnen zorgen. Als kers op de taart zou er in moeilijke tijden gekozen kunnen worden voor een supplement met 5-HTP, om de directe voorloper stof toe te dienen van ons ultieme gelukshormoon serotonine, zodat ook die waardes gegarandeerd omhoog gaan. 

 

Doorbreek de sleur, focus je op het positieve en geef je lichaam de mogelijkheden om te herstellen. Op deze manier is het geluk weer om de hoek.


 

“Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg.”

  • Boeddha