Vitamine D3 tekort eindelijk in de spotlights

Afgelopen weken verschenen er meerdere artikelen in de media over de rol van vitamine D3 in de bestrijding van het coronavirus. In het bericht van www.nu.nl wordt al voorzichtig positief geadviseerd om extra vitamine D3 te nemen omdat het er op begint te lijken dat het kan helpen. Ze halen goed onderzoek aan waarbij aangetoond wordt dat D3 de longen helpt beschermen tegen indringers van buitenaf 1.

Fantastisch nieuws! Eindelijk begint dan toch de herkenning en erkenning te komen van dit zeer belangrijke nutriënt met zijn duizendpotige werking in het lichaam. Iets wat Bindle begin dit jaar al opperde, onder andere in dit blog, waarin D3 als preventieve maatregel genoemd wordt om het immuunsysteem te versterken voor infecties als corona. Maar hoe dan ook, het is goed nieuws dat het kwartje eindelijk begint te vallen!

50% van de Nederlanders heeft een vitamine D-tekort


In het artikel van de Volkskrant wordt ook vermeld dat er allerlei onderzoeken geweest zijn (en nu nog gaande zijn) omtrent D3 en zijn connectie met corona. Ze geven aan dat 50% van de Nederlanders kampt met vitamine D-tekort. De reden van zoveel vitamine D-tekort hangt samen met meerdere factoren, zoals overgewicht, te weinig buitenkomen, gebruik van zonnebrandcrème, een slechte magnesiumstatus, ouderdom en mensen met een donkere huidskleur. Verder is het een enorme uitdaging om D3 aan te vullen puur met voeding. En wanneer een vitamine D-tekort niet wordt aangevuld met supplementen, werkt dit tweeledig de verkeerde kant op.

Het artikel in de Volkskrant vermeldt ook dat in zowel Engeland als Israël de regering nu al gaat beginnen met het aanbevelen van standaard Vitamine D3-suppletie om de strijd tegen het coronavirus te winnen. Ook laten de nieuwe studies in het artikel een duidelijke correlatie zien tussen het feit dat mensen met een te lage vitamine D3-spiegel sneller ziek worden, vaker ziek worden en zelfs vaker sterven aan corona! 2

2x zoveel kans op sterfte bij D-tekort

In de Margriet wordt ook aandacht besteed aan vitamine D3 en corona. Ze halen in hun artikel een studie aan uit Iran die een direct verband legt tussen corona en D3, waarbij bevonden is dat er een dubbele kans op sterfte aan corona is wanneer er sprake is van een vitamine D-tekort!

Er wordt ook voorzichtig aangegeven dat een beetje extra vitamine D3 geen kwaad kan mits er geen extreem overdreven doseringen genomen worden. Het is altijd aan te bevelen om het toevoegen van supplementen samen in overleg met een professional te doen 3.

Bij ernstige complicaties met bijvoorbeeld het coronavirus of andere virussen die op de longen kunnen slaan, lijkt de oorzaak vaak in ons eigen immuunsysteem te liggen 4. Het immuunsysteem reageert als het ware te heftig op het binnenkomende virus en zorgt voor bijkomende schade. Door deze schade moeten mensen bijvoorbeeld aan de beademing en lopen nog heel lang met klachten

Ook laten studies zien dat vitamine D3 een belangrijke controleur van het immuunsysteem is. Deze studie laat zien dat voldoende D3 deze overdreven reacties onder controle houdt! 5

Vitamine D al vaak bewezen krachtig te werken bij gezondheidsproblemen

Het is overigens geen nieuwe informatie over de kracht van vitamine D3 en het verloop van ziekteleed. Dit is al in vele studies, al vele jaren, keer op keer aangetoond! Hieronder zie je een analyse van maar liefst 113 onderzoeken over vitamine D3 en zijn relatie met ziektebeelden zoals COPD, astma, infecties en kanker 6-7.

Maar ondanks dat het ongelooflijk veel onderzocht en bewezen is, is er nog steeds geen 100% conclusie. Dit geeft de reguliere geneeskunde de gedachte: ‘Het is niet bewezen’ – punt. Maar bekijk het eens van de andere kant. Er zijn al letterlijk duizenden studies over vitamine D die een ‘indicatie’ geven (waarvan de één zwak en de ander zeer sterk) van zijn werking in het lichaam en op ziekten. Zo weten wetenschappers al ongelooflijk veel over de biochemische functies die vitamine D uitvoert in het lichaam. Maar toch blijven overheidsinstanties balanceren op de ondergrens qua vitamine D-advies. Er is een groeiende groep wetenschappers die deze boodschap al bijna 20 jaar probeert door te voeren in overheidsadviezen en het lijkt erop dat de nieuwe studies over vitamine D3 nu eindelijk werken als extra motivatie om er wel iets mee te doen!

Zelfs het gerenommeerde blad The Lancet adviseert D3 nu in de strijd tegen het coronavirus 8.

Conclusie en advies

In het artikel van Huub Savelkoul, hoogleraar immunologie aan Wageningen Universiteit staat dat het advies dat veilig kan worden opgevolgd zonder onder begeleiding van een arts of therapeut te hoeven staan 2000iu (50mcg) vitamine D3-suppletie per dag in de vorm ‘cholecalciferol’ is. Ook volgen we de nieuwste vitamineonderzoeken van het Grassroots Health Nutrient Research Institute. Dit is een non-profit organisatie van vele wetenschappers die zich al jaren specialiseren in de werking van nutriënten zoals vitamine D3 op de menselijke gezondheid. Prof Micheal F. Holick is een van de belangrijkste wetenschappers op dit gebied omdat hij wordt gezien als een autoriteit op het gebied van vitamine D en al jaren goed onderzoek doet naar de effecten van deze bijzondere stof. Prof Holick is zelfs degene die in zijn jongere jaren vitamine D heeft ontdekt in het lichaam! De adviezen van Dr Holick liggen al jaren gemiddeld tussen de 2000iu tot 4000iu per dag en in sommige gevallen zelfs 10.000 per dag! Hier kan een orthomoleculaire therapeut of arts goede begeleiding in geven.

De stappen die nodig zijn om een vitamine D-tekort te voorkomen en verhelpen zijn dus ongelooflijk simpel, hartstikke goedkoop, veilig, en het kan je alleen maar gezondheidswinst opleveren.

Hoe cru het ook klinkt: soms is er heel veel leed nodig in de wereld om mensen wakker te schudden.

"Great losses are great lessons"

Amit Kalantri