Groenten en fruit, de voedingsmiddelen die er al zijn sinds het begin der tijden en die de gezondheid van alle aardbewoners al miljoenen jaren ondersteunen. Voor de duidelijkheid, we zetten de mensheid even centraal in dit verhaal. Het voedingscentrum heeft een voedingsprincipe over de menselijke gezondheid bepaald, iets wat wij de gezonde voedingsnorm noemen. Dit houdt in dat als we dagelijks aan deze norm voldoen, we onszelf tot deze groep gezonde “voedingsnormers” mogen scharen. 

Huidige norm en waar willen we naar toe

Wat betreft groenten en fruit staat deze norm op circa 200 gram groenten en 200 gram fruit per dag. Is dit wel genoeg? 

Tegenwoordig worden groenten en fruit meer en meer geteeld op verarmde bodem en zelfs op glaswol, wat helemaal “voedingsloos” is. Ook worden groeiprocessen versneld door dag en nacht te verwarmen en te verlichten. Er worden legio bestrijdingsmiddelen gebruikt en ook kunstmest, een zeer nadelige cocktail van omstandigheden voor onze gezonde voeding!

De kans dat onze voeding nog bevat wat het op papier zou moeten bevatten, is klein. In onze ogen zou de norm daarom op ruim het dubbele moeten zitten per dag om aan een goede voedingsstatus te voldoen.

Door te weinig vitamines, mineralen, vezels, antioxidanten en plantenstoffen stijgt de kans op de ontwikkeling van chronische ziekten enorm. Denk hierbij aan; kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Dit zijn, samen met dementie, de snelst stijgende en leidende welvaartsziekten ter wereld. 

Het zou dus best handig kunnen zijn als we aan die norm zouden voldoen. Maar!

Minder dan 10% van de Nederlanders haalt de huidige gezonde voedingsnorm maar in Nederland. Dat is alvast een lekkere binnenkomer.  

Kracht van groenten en fruit 

Wat is het nou dat groenten en fruit zo belangrijk maakt voor onze gezondheid? Het zijn de ultieme beschermers van ons lichaam. Het zijn als het ware, zoals de Amerikanen dat zeggen, the biggest bang for your buck. Dit houdt in dat je voor de kleinste investering het allermeeste voedingsstoffen binnenkrijgt zonder nadelen. Groenten en fruit hebben ongekend veel voordelen:

  • Over het algemeen zeer caloriearm
  • Duizenden gezonde en actieve plantenstoffen
  • Vitamines, mineralen en spoorelementen
  • De beste vezels voor onze darmen
  • Zeer antioxidantrijk

Vooral bij dat laatste onderscheiden deze planten zich van bijvoorbeeld dierlijke producten.

Antioxidanten zijn als het ware anti-roeststofjes die lichamelijke verroesting tegengaan. Dit verroestingsproces noemen we oxidatie en wordt veroorzaakt door vrije radicalen in ons lichaam die schade en ziekte kunnen veroorzaken mits er niet genoeg ANTIoxidanten binnen komen uit voeding.

Als we oxidatie uit zouden moeten leggen is denk ik de volgende stelling een goede manier: als we een appel doormidden snijden wordt de appel snel bruin toch? Nou dit proces kan je zien als (zuurstof)oxidatie. Als we op dezelfde appel een beetje citroensap persen, duurt het vele malen langer voordat de appel vergaat. Dit komt omdat de antioxidanten uit citroen de appel langer beschermen tegen oxidatie. 

Er zitten gemiddeld ruim 60 keer meer antioxidanten in groenten en fruit dan in kip, vis, vlees en eieren. En hier is uitgegaan van de consumptie van één groentesoort als los component. Indicaties geven aan dat als we groentes combineren, er een unieke synergie ontstaat waardoor de antioxidantwaarde bijna explodeert ten opzichte van de losse groente. Elke hap groenten of fruit zorgt dus letterlijk voor een GOLF van duizenden plantenstoffen! Des te meer reden om meer van de ene groep te eten dan van de andere!

Verzadiging

Wanneer we bewerkt en geraffineerd voedsel eten, ontstaan er veel vrije radicalen. Dit kan wel uren aanhouden na een maaltijd. Je kan begrijpen dat dit best wel een zootje wordt als we luisteren naar de huidige richtlijn en zes keer eten per dag.

Het liefst zien we dus graag elk eetmoment als een antioxidantrijk moment. Ook honger is heel vaak een probleem in het volhouden van een nieuwe voeding lifestyle. Dan moet er meer gegeten worden, dan is het opgelost toch? Maarja als we meer eten dan komen we weer aan in gewicht. Hmm, hoe dat nou toch op te lossen want niemand wil dik worden. Het antwoord voor beide kwesties? Je voelt hem al aankomen… groenten! Groenten bevatten nauwelijks calorieën. Je kunt in feite bij elk eetmoment groenten toevoegen. Hiermee draag je bij aan:

  • een vollere maag en verzadigend gevoel
  • optimale vertering
  • antioxidanten
  • meer vezels
  • makkelijker afvallen

En doordat je bijdraagt aan je dagelijkse inname van groenten bevorder je direct je algemene gezondheid!

‘Ja maar, moet ik dan de hele dag broccoli eten?’, hoor ik je denken. Nee, er zijn simpele manieren om wat groenten toe te voegen aan je
maaltijd.

Neem dit voorbeeld: je eet normaal twee volkoren broodjes pindakaas. Nu eet je eerst 50 gram snackworteltjes en 50 gram cherrytomaatjes op voordat je begint aan je broodjes pindakaas. Zo simpel. Als dit je eerste eetmoment is en je kiest wat vaker voor een salade als tweede maaltijd, zit je al op gemiddeld 300 gram groente. Kies bijvoorbeeld bij het vieruurtje voor vier soorten fruit en je krikt het gemiddelde al op naar 600-700 gram met je groenterijke avondmaaltijd nog voor de boeg. Voilà! Weer een stap dichter bij ultieme gezondheid.

Praktische implementatie

Nou lopen niet alle levens dagelijks op schema. Sommige mensen zijn veel op de weg, veel op reis met het vliegtuig, eten met klantrelaties, noem het maar op. Op deze manier laat je je groente- en fruitconsumptie dus over aan omstandigheden en kan deze er wel eens bij inschieten. Naast alle soorten groenten en fruit zijn er ook poeders te verkrijgen die gemaakt worden uit allerlei speciale groenten, fruit, algen, kruiden en andere super krachtige plantenstoffen. Deze worden na de teelt gevriesdroogd zodat alle nutriënten behouden blijven. Het kan in een drukke lifestyle een makkelijke manier zijn om met een schepje poeder toch je dagelijkse gezondheid te ondersteunen uit een product, op de meest natuurlijke manier. Zo heb je snel en makkelijk een blend van fantastische voedingsstoffen binnen wat als krachtige aanvulling werkt op je dagelijkse portie groenten en fruit.

Conclusie

Slechte voeding is overal om ons heen te vinden. We ontkomen er niet meer aan. Er zijn veel diëten die dingen verbieden en restricties geven. Al deze verwoede pogingen om de mensheid beter te laten eten zijn tot nu toe vergeefs gebleken. 

Onze missie is om het denken in groenten en fruit een dagelijkse gewoonte van mensen te maken. Groenten en fruit zijn tenslotte onze ultieme beschermers! Zelfs al zou er in kleine mate nog iets genuttigd worden wat niet zo rijk is aan gezonde voedingsstoffen, zou dat vallen op een bedje van 1 kilo groenten en fruit. 

We zien een toekomst waarin de chronische ziektepercentages dramatisch zakken in plaats van ieder jaar stijgen. Dat bereiken we in onze ogen met een hoogwaardig plantaardige mindset, met af toe dierlijke producten en ruimte voor een patatje.

‘Ons hoofd is rond zodat ons denken van richting kan veranderen.’

Francis Picabia