De meest bekende bronnen van deze actieve omega 3 zijn vette vis en visolie-supplementen, maar er zijn meer bronnen. Sommige plantaardige bronnen bevatten namelijk ook omega 3, alleen dan voornamelijk in een andere vorm genaamd ALA. Maar wat is nou het verschil? We leggen het uit.

Alfa linoleenzuur (ALA)

Dit is de plantaardige vorm van omega 3 en zoals de omschrijving al verklapt, vind je dit alleen in groenten, walnoten, zaden en pitten (dus ook in de olie van deze producten bijv. lijnzaadolie). Op zichzelf ondersteunt dit vetzuur op meerdere manieren al de gezondheid. Een gevarieerde consumptie van deze voedingsmiddelen is dus zeker aan te raden als je jouw gezondheid hoog in het vaandel hebt staan. Maar er is wel één probleem: ons lichaam kan deze vorm van omega 3 (ALA) maar heel moeizaam omzetten in actief omega 3 (EPA en DHA), slechts enkele procenten.

Waarom?

Omega 6

Het probleem schijnt te liggen in de chronische overconsumptie van een van de broers van omega 3, namelijk: omega 6 vetzuren. Omega 6 kun je ook weer onderverdelen in soorten, maar daar komen we later op terug. Het overgrote deel van de omega 6 vetzuren werken in op het ontstekingsbevorderende mechanisme van ons lichaam. Doordat we in de huidige maatschappij meer en meer bewerkte producten consumeren, krijgen we vele malen meer omega 6 binnen dan omega 3. Als we dit uitdrukken in een ratio staat de balans van 3:6 veelal rond de 1:25 of zelfs meer.We adviseren dit ook in kaart te brengen met 1 van onze Voedingstekort testen!

 

Eén van de theorieën is ook dat de groep enzymen die ALA om moet zetten in EPA en DHA het zo druk heeft met de verwerking van omega 6, dat het proces van omega 3-verwerking verstoord wordt.

Visconsumptie en visolie

Zoals eerder gezegd, werd tot voor kort aangenomen dat we de krachtige omega 3-stoffen EPA en DHA alleen in vette vis en visolie-supplementen konden vinden. Dat zou dus betekenen dat we voor altijd afhankelijk zijn van de vangst van vis; om te consumeren of om visolie van te maken.

We weten dat dit een nadeel is. De visstand staat namelijk al lang onder druk door overbevissing. Meerdere nadelen daarbij zijn de onnodige bijvangst en de toenemende vervuiling van vis door bijvoorbeeld verontreinigde wateren. Een deel van deze verontreiniging die wordt gevonden in vis bestaat uit stoffen zoals PCB. Dit is een soort zwaar metaal dat in diverse onderzoeken veelal wordt geassocieerd met nadelige gezondheidseffecten zoals kanker.

Omega 3 is een vetzuur dat zeer beïnvloedbaar is door zuurstof. Dat houdt in dat des te meer blootstelling, des te meer verval van kwaliteit! We noemen dit proces oxidatie. Des te vaker de dop van de fles afgaat, des te meer oxidatie.

We willen mensen meer richting een plantaardige lifestyle laten groeien;
We staan niet achter overbevissing omdat we geven om de aarde en gaan voor duurzaamheid.

We geven als organisatie de belofte om mee te bewegen met de laatste wetenschap en deze begint te shiften richting een ander alternatief. Want kan het nou echt niet anders!?

De oplossing

Het onderzoek naar een schoner, stabieler, milieu- en diervriendelijker alternatief begon. Hoe kunnen we nou wel de actieve omega 3 binnenkrijgen zonder alle nadelen!? We vonden de oplossing. De enige plantaardige oorsprong ter wereld die actieve omega 3 met zich meebrengt. De naam van deze plantjes?... algen!
Ook best logisch eigenlijk. Vissen halen hun omega 3 namelijk ook uit algen! Zo zitten we bij de hoogste kwaliteit op de eerste rij. Algen groeien ook extreem snel en kunnen zonder rotzooi gekweekt worden.

Het voordeel van olie-extractie uit planten is dat deze altijd gepaard gaat met enorm veel actieve plantenstoffen. Deze stoffen hebben eveneens gezondheid bevorderende effecten op ons lichaam en werken beschermend tegen de oxidatie van olie. . De dosering van omega 3 is weliswaar een stuk lager dan gewend, maar de kwaliteit per milligram gaat enorm omhoog. Om ook nog oxidatie tegen het lijf tegen te gaan, doen we de algenolie in een special capsule genaamd ''Licaps'' in combinatie met de actieve vorm van het antioxidant vitamine E. Licaps zijn ontwikkeld om instabiele vetzuren extra goed te beschermen, maar het beste moet nog komen: de TOTOX-waarde van onze Omega 3 Algenolie is na productie gemeten op een whopping 1.01 ! Dat betekent dat de vervuiling nauwelijks te traceren is in ons product. Meer is niet beter maar beter is beter!

Voordelen op een rij, algenolie is:

  • stabieler dan visolie
  • zuiver, omdat het bijvoorbeeld onderaan de voedselketen staat
  • geschikt voor vegetariërs, veganisten en mensen met visallergie
  • milieu- en diervriendelijk alternatief zonder dierenleed en bijvangst
  • vrij van oprispingen en het opboeren van vis

    We zullen altijd blijven streven naar perfectie in onze adviezen voor zover de huidige consensus over voeding dat toelaat. Dat betekent dat we vaak voor uitdagende keuzes komen te staan.

    Actief omega 3 met EPA en DHA is een onmisbaar bestanddeel van de menselijke gezondheid waarvan blijkt dat we chronisch te weinig binnenkrijgen in Nederland. Met deze keuze kunnen we een nog meer plantaardige, veilige en duurzame optie aanbieden waarmee we de optimale gezondheid kunnen nastreven.
Onze levens zijn de optelsom van de keuzes die we gemaakt hebben.’

Wayne dyer