Het gaat in de media de afgelopen weken veelvuldig over de ontwikkeling van gezondheids- en vaccinatiepaspoorten om het ‘oude normaal’ van de samenleving zo snel mogelijk doorgang te laten vinden. Geïnspireerd op deze veelbesproken gezondheidsverklaringen lanceert het gezondheidsplatform Bindle het luchtige alternatief ‘Health Pass’, een korte online check om Nederlanders te stimuleren om eens kritisch na te denken over hun gezondheid.
Bindle’s officieuze Health Pass onderscheidt zich van het officiële gezondheidspaspoort door niet alleen te focussen op vaccinatie, maar juist de nadruk te leggen op het belang van een sterk immuunsysteem. “Onze Health Pass is een knipoog naar de discussie rondom het zogenaamde coronapaspoort. Met deze korte gezondheidscheck willen we echter wel een serieus onderwerp aankaarten”, vertelt Chris Kwakman, mede-eigenaar en voedingsspecialist bij Bindle.
“De aandacht voor het te ontwikkelen overheidsbewijs gaat volledig naar het hebben van een coronavaccin wat ten koste gaat van een veel belangrijkere discussie over de echte inhoud van gezondheid. Een gevaccineerd persoon die iedere ochtend start met een hamburger en een glas energydrink bestempelen we zo met het officiële gezondheidsbewijs als gezond, terwijl iemand die dagelijks sport, gezond eet maar nog geen vaccin heeft gehad onterecht als ongezond wordt beschouwd”, aldus Kwakman. Daarom heeft Bindle zijn variant op het gezondheidsbewijs in het leven geroepen om het gesprek aan te gaan over deze scheve redenatie van gezondheid. Ook hopen de voedingsspecialisten Nederlanders te inspireren om een
gezondere levensstijl aan te gaan.
De Bindle Health Pass heeft geen officiële status, maar biedt een alternatief waar
gevaccineerde- én ongevaccineerde Nederlanders mee kunnen aantonen gezond te zijn. Ook zijn er tegen een kleine vergoeding posters met een QR-code beschikbaar voor openbare gebouwen. De opbrengst hiervan komt volledig ten gunste van de Voedselbank, die het in deze periode nog drukker heeft dan normaal.
Daarnaast doet Bindle een oproep aan het RIVM om preventieve gezondheidszorg de
standaard te maken. “Het Nederlandse zorgsysteem is gericht op het verhelpen van
bestaande klachten, het ‘ziekenhuis’ draagt zijn naam niet voor niets: men gaat er pas heen bij ziekte. De focus moet juist liggen op het voorkomen van deze klachten. Wij zijn van mening dat met de juiste voedingsstoffen, voldoende beweging, slaap en ontspanning veel gezondheidsklachten voorkomen kunnen worden en daarmee de druk op de zorg kan worden verlicht”, licht Kwakman toe.
Bindle brengt daarom specialisten vanuit zowel de reguliere- als alternatieve
gezondheidszorg bij elkaar om kennis voor de ontwikkeling van een preventief
gezondheidssysteem te ontwikkelen en verspreiden. In samenwerking met deze
zorgprofessionals organiseert Bindle webinars om geïnteresseerden te leren over het
zelfherstellend vermogen van het lichaam.
Dit persbericht is op woensdag 24 maart 2021 verstuurd naar 300 mediabureau's.