Het coronavirus verspreidt zich wereldwijd razendsnel. In Nederland zijn er vele besmettingen vastgesteld, met tientallen doden als gevolg. Ook worden er door de overheid extreme maatregelen genomen om verdere verspreiding en een overbelasting van het zorgsysteem te voorkomen. Heel Europa neemt inmiddels deze maatregelen met in sommige landen zelf een totale “lockdown”.

 

 

Iedereen snapt dat het nu belangrijk is om hygiënische maatregelen te nemen en om jezelf sociaal terug te trekken. Alleen vergeten we vaak één van de belangrijkste aspecten: het immuunsysteem!

Het lichaamseigen systeem wat ons moet weren tegen zulk soort virussen. In dit blog leer je hoe je het immuunsysteem extra sterk maakt en het risico op complicaties verkleint. Zo dragen we allemaal ons steentje bij in de ontlasting van de zorginstanties en helpen wij bij de bescherming van ons en de ouderen om ons heen.

 

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is in feite een verzamelnaam voor meerdere virussen zoals SARS en MERS. Ons immuunsysteem is goed beschermd tegen het coronavirus. De huidige besmettingen betreffen daarentegen een ander virus, een nieuw virus genaamd 2019-nCoV-virus. Dit virus was eerder nog niet bij mensen gevonden, waardoor onze afweer hier maar beperkt tegen gewapend is.

Wanneer je besmet raakt met het virus, lijk je eerst een heftige verkoudheid te hebben. Later kunnen zich echter ook ademhalingsproblemen en heftige longklachten ontwikkelen. Er zijn al meerdere mensen overleden aan het virus. Dit zijn meestal mensen met een verminderde afweer, zoals mensen boven de leeftijd van 50 à 60 jaar. Door het zwakkere afweersysteem kunnen de longklachten zich ontwikkelen tot luchtweginfecties, welke dan levensbedreigend zijn.

Hygiëne is een zeer belangrijk element in het voorkomen van besmetting en moet daarom serieus worden genomen. Misschien vraag je jezelf af wat je kunt doen tegen het coronavirus? We kunnen beginnen met lifestyle aanpassingen en de juiste voedingskeuzes.

China gered door vitamine C

Vitamine C staat al decennia bekend om zijn positieve werking op het immuunsysteem en zijn werking tegen infecties en virussen. In de medische wereld was dit, tot niet zo lang geleden, nog een enigszins ondergeschoven kindje. Er is maar liefst vijftig ton aan vitamine C verscheept naar China, om de strijd aan te gaan tegen het nieuwe coronavirus en om de overlevingskansen op mensen uit de risicogroep drastisch te laten toenemen[1].

Een hoge dosis vitamine C heeft een zeer krachtige werking op het immuunsysteem en tegen virussen. Zo zijn er al levens van meerdere mensen gered, die besmet zijn geweest met het coronavirus door toediening van vitamine C.

Vanzelfsprekend is preventief handelen altijd beter dan besmet raken met het corona virus. Als we er voor zorgen dat ons immuunsysteem op volle toeren draait, dan houden we dit virus buiten of herstellen we binnen no-time! Daarom is het belangrijk om te weten dat het immuunsysteem optimaliseren de eerste stap is om je lichaam te bewapenen tegen het coronavirus.

Het internationale advies van ISOM voor een sterk immuunsysteem

Het officiële advies van het ISOM (International Society for Orthomolecular Medicine) voor een sterk immuunsysteem luidt als volgt, supplementeer met:

  • Vitamine C circa 3000 mg per dag[2 t/m 6]
  • Magnesium (bisglycinaat-citraat) 400mg per dag[10]
  • Vitamine D3 2000 iu ofwel 50 mcg per dag (eerste 2 weken 5000 iu of wel 125 mcg per dag en verlaag vervolgens de inname naar 2000iu)[7, 8, 9]
  • Zink 20 mg per dag[11, 12, 13]
  • Selenium 100 mcg per dag[14, 15]

Dit zijn allemaal nutriënten die bewezen effectief werken in het versterken van het immuunsysteem. Wij adviseren de vitamine C van een ontzuurde vorm genaamd “Calcium, zink of magnesium-ascorbaat”.

Wat kan je nog meer doen om je immuunsysteem te versterken?

Glutathion

Glutathion[17] is een andere stof die enorm belangrijk voor ons immuunsysteem. Het verbetert namelijk ons antioxidant systeem, het systeem dat vrije radicalen onschadelijk maakt. Glutathion,een belangrijk en sterke antioxidant, kan je in ons lichaam zien als een soort “bodyguard” antioxidant. Je lichaam heeft hier een grote behoefte aan als het lijdt aan infecties, stress of ander ziekte leed.

Multivitamine

Dankzij een optimale inname van mineralen en andere sterke antioxidanten, creëert je lichaam veel antioxidanten die functioneren als echte opruimers! Wij adviseren voor een goede basisgezondheid altijd een multivitaminen- en mineralensupplement[2 t/m 15].

Hierdoor krijg je alle belangrijke micronutriënten binnen, zoals eerder geschreven: zink, selenium en een klein beetje vitamine D3. Niet alleen dat, maar je krijgt ook alle andere benodigde nutriënten binnen die zorgen voor een optimaal functionerend lichaam. Denk aan de b-vitamines, het anti-virus spoorelement koper en het belangrijke mineraal mangaan. Deze zijn ook beide betrokken bij de aanmaak van antioxidanten.

Omega 3 (met vitamine E)

Het Coronavirus zorgt voor een ontstekingsreactie in de longen. Dit is een gevolg van een verzwakt immuunsysteem.

Omega 3 vetzuren (samen met vitamine E)[16] spelen een belangrijk rol bij de behandeling van ontstekingen. Om deze reden adviseren wij om veel vette vis te eten of een zuiver omega 3 supplement te consumeren. De meest zuivere vorm van omega 3 vind je terug in algenolie.

Curcuma

Ook in het kruidenrijk kunnen we producten vinden om ons immuunsysteem te versterken. Denk daarbij aan curcumakruid. Curcuma[18] staat bekend om zijn immuunversterkende en ontstekingsremmende werking. Ook zit curcuma vol antioxidanten.

Polyfenolen

Polyfenolen hebben een sterke antioxidatie en ontstekingsremmende werking op ons lichaam. Het kan ons beschermen tegen ernstige ziektes. Waar zit dit dan in? We zien de meeste polyfenolen terug in groenten, fruit, noten, zaden, pitten, thee en koffie.

Deze voedingsstoffen bevatten uiteraard niet alleen polyfenolen, maar nog duizenden andere actieve stoffen die ons lichaam kunnen beschermen. Om deze reden adviseren we dagelijks één kilo groenten en fruit (60% groente en 40% fruit), gecombineerd te eten met wat handjes noten en zaden om zo ons lichaam voldoende te bewapenen.

Heb je moeite om één kilo groenten en fruit te consumeren? Dan kan een “Greens formule” bijdragen om deze stoffen alsnog binnen te krijgen. Het is een groene poeder in supplement vorm. Het is slechts een kleine handeling om veel krachtige stoffen binnen te krijgen. Deze producten worden gemaakt uit de sterkste groenten, fruit, thee en algensoorten. Deze producten worden direct na de oogst gevriesdroogd, zodat ze hun voedingswaarde behouden.

Thee en water

Ook adviseren wij dagelijks één liter water per 25 kg lichaamsgewicht te drinken. Drink vooral groene thee, deze barst namelijk van de polyfenolen. Koffie is ook toegestaan, maar let op je cafeïne inname. Hoe je het ook went of keert, hydratatie blijft ons sterkste wapen in de strijd tegen het coronavirus.

Conditie

Het virus kan fataal worden voor mensen uit de risicogroep. Toch kan iedereen dit virus oplopen. Zorg dat je werkt aan een goede conditie door middel van bijvoorbeeld hardlopen, fietsen, zwemmen, roeien, crosstraining of kracht-conditietraining.

Slaap

Tot slot, maar zeker niet het minst belangrijke punt, slaap. Tijdens onze slaap laden we onze ‘’immuunsysteem batterij’’ op. Het leger, “Natural Killer Cells” genaamd, is voor een erg groot gedeelte afhankelijk van een goede slaapcyclus. Dit zijn als het ware de speciale eenheden van ons eigen immuun leger, welke in staat zijn snel gevaren te elimineren.

We adviseren minimaal 8 uur slaap. Zorg ervoor dat je ruim voor middernacht naar bed gaat. Moeite met slapen? Je kunt je slaapkwaliteit verbeteren door magnesium met taurine in te nemen voordat je naar bed gaat.

Alles op een rij: wat kun jij zelf doen om je te wapenen tegen virussen en ziekten zoals het coronavirus?

Zoals je hebt gelezen, zijn er veel dingen die jij kunt doen, om je te wapenen tegen virussen zoals Corona.

Het wapen tegen het coronavirus samengevat:

  • Hygiëne op één! Was of desinfecteer je handen vaak en geef geen handen meer bij begroeting;
  • Drink één liter water per 25 kg lichaamsgewicht (koffie en thee meegeteld);
  • Consumeer één kilo groente en fruit (60% groente en 40% fruit), neem daarnaast veel ongezouten noten en zaden;
  • Slaap minimaal 8 uur per nacht. Hoe eerder voor middernacht je slaapt, hoe beter;
  • Werk aan een sterke conditie;
  • Verdeel circa 3000 mg vitamine C over 3 momenten op een dag (het liefst gecombineerd met zink, koper, mangaan en glutathion);
  • Supplementeer een kwalitatieve en actieve multivitamine om zeker te zijn dat er geen vitaminetekorten ontstaan. Zorg ervoor dat de multivitamine voldoende selenium, zink, koper en een basisbehoefte vitamine D3 bezit;
  • Consumeer omega 3 uit vette vis of supplementeer met een hoogwaardig omega 3 supplement, met voorkeur algenolie;
  • Supplementeer magnesium bisglycinaat of citraat, circa 400mg per dag;
  • Supplementeer vitamine D3 2000 iu/50 mcg per dag (de eerste 2 weken 5000 iu/125 mcg per dag om vervolgens weer terug te gaan naar 2000 iu/50 mcg per dag);
  • Supplementeer Selenium 100 mcg en zink 20 mg. Meestal bevat een goede multivitamine voldoende selenium;
  • Consumeer curcuma als kruid of eventueel als supplement (gecombineerd met zwarte peper extract voor optimale opname);
  • Zorg voor een hoge polyfenolen en antioxidanten inname door te kiezen voor een Greens poeder en drink groene thee de hele dag door.

Het is een lange lijst met veel opties. Als Bindle geloven we dat preventie van ziekte, vele malen beter is dan het genezen van een ziekte. Er bestaat nooit een 100% garantie om jezelf te weren tegen infecties zoals deze, maar we kunnen wel de kans op besmetting en ziek worden significant verkleinen.

  1. Orthomolecular.org. (2020, 5 maart). Vitamin C Saves Wuhan Family from COVID-19. Geraadpleegd op 12 maart 2020, van http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n17.shtml
  2. Orthomolecular.org. (2018, 27 maart). Vitamine C. Geraadpleegd op 12 maart 2020, van http://orthomolecular.org/resources/omns/v14n12.shtml
  3. pubmeddev. (z.d.-a). The effectiveness of vitamin C in preventing and relieving the symptoms of virus-induced respiratory infections. - PubMed - NCBI. Geraadpleegd op 12 maart 2020, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10543583
  4. pubmeddev. (z.d.-b). Vitamin C and Infections. - PubMed - NCBI. Geraadpleegd op 12 maart 2020, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28353648
  5. pubmeddev. (z.d.-c). Vitamin C Is an Essential Factor on the Anti-viral Immune Responses through the Production of Interferon-α/β at the Initial Stage of Influenza A Vi... - PubMed - NCBI. Geraadpleegd op 12 maart 2020, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23700397
  6. Shea, J. (z.d.). High Dose Vitamin C and Influenza: A Case Report. Geraadpleegd op 12 maart 2020, van https://isom.ca/article/high-dose-vitamin-c-influenza-case-report/
  7. pubmeddev. (z.d.-a). Association between serum 25-hydroxyvitamin D level and upper respiratory tract infection in the Third National Health and Nutrition Examination Su... - PubMed - NCBI. Geraadpleegd op 12 maart 2020, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19237723
  8. pubmeddev. (z.d.-b). Epidemic influenza and vitamin D. - PubMed - NCBI. Geraadpleegd op 12 maart 2020, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16959053
  9. pubmeddev. (z.d.-d). Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. - PubMed - NCBI. Geraadpleegd op 12 maart 2020, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28202713
  10. orthomolecular.org. (z.d.). MAGNESIUM. Geraadpleegd op 12 maart 2020, van http://www.orthomolecular.org/resources/omns/v13n22.shtml
  11. pubmed. (z.d.). Therapeutic application of zinc in human immunodeficiency virus against opportunistic infections. - PubMed - NCBI. Geraadpleegd op 12 maart 2020, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10801955
  12. pubmeddev. (z.d.-a). The dynamic link between the integrity of the immune system and zinc status. - PubMed - NCBI. Geraadpleegd op 12 maart 2020, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10801951
  13. pubmeddev. (z.d.-b). ZIP8 regulates host defense through zinc-mediated inhibition of NF-κB. - PubMed - NCBI. Geraadpleegd op 12 maart 2020, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23403290
  14. pubmeddev. (z.d.-a). Selenium deficiency and viral infection. - PubMed - NCBI. Geraadpleegd op 12 maart 2020, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12730444
  15. pubmeddev. (z.d.-b). The influence of selenium on immune responses. - PubMed - NCBI. Geraadpleegd op 12 maart 2020, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18384097
  16. pubmeddev. (z.d.). The effect of dietary components on inflammatory lung diseases - a literature review. - PubMed - NCBI. Geraadpleegd op 12 maart 2020, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28276906
  17. pubmeddev. (z.d.). Glutathione and immune function. - PubMed - NCBI. Geraadpleegd op 12 maart 2020, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11115795
  18. bpspublication. (z.d.). BPS Publications. Geraadpleegd op 12 maart 2020, van https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/bph.13621

Er bestaat niet zoiets als totale veiligheid, alleen variërende niveaus van onveiligheid.

- Salman Rushdi